Mitropolitul Andrei a participat la comemorarea a 78 de ani de la deportarea evreilor din Cluj

de | iun. 7, 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat marți, 7 iunie 2022, la evenimentul comemorativ dedicat evreilor care au pierit în lagărele de exterminare naziste, la împlinirea a 78 de ani de la deportarea a 18.000 de evrei din Cluj și împrejurimi, adunați în ghetoul de la Fabrica de Cărămidă.

Manifestarea a debutat la Monumentul victimelor Holocaustului din Parcul Caragiale și a continuat la Sinagoga Neologică din Cluj-Napoca, cunoscută și sub denumirea de „Templul Memorial al Deportaților Evrei”. La sinagogă au fost rostite mai multe alocuțiuni și a avut loc ceremonialul aprinderii celor șase candele, de către șase supraviețuitori, fiecare lumânare simbolizând un milion de oameni uciși în timpul Holocaustului. Printre vorbitori s-au numărat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, președintele Comunității Evreilor din Cluj, dr. Robert Schwartz și alții.

A fost prima manifestare publică organizată în sinagogă după ce aceasta a fost reabilitată, se arată în comunicatul oficial al Comunității Evreilor din Cluj, organizatorii evenimentului comemorativ.

În intervalul 25 mai – 9 iunie 1944, 18 mii de evrei din Cluj și împrejurimi, adunați în ghetoul de la Fabrica de Cărămidă, au fost îmbarcați în 5 garnituri de tren cu destinația Auschwitz. Majoritatea lor au pierit în lagărele de exterminare naziste.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Comunitatea Evreilor din Cluj

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Joi, 30 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...