Mitropolitul Andrei a participat la comemorarea a 79 de ani de la deportarea evreilor din Cluj

de | iun. 21, 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat miercuri, 21 iunie 2023, la evenimentul comemorativ dedicat evreilor care au pierit în lagărele de exterminare naziste, la împlinirea a 79 de ani de la deportarea a 18.000 de evrei din Cluj și împrejurimi.

Manifestarea a debutat la Monumentul victimelor Holocaustului din Parcul Caragiale și a continuat la Sinagoga Neologică din Cluj-Napoca, cunoscută și sub denumirea de „Templul Memorial al Deportaților Evrei”. La sinagogă au fost rostite mai multe alocuțiuni. Printre vorbitori s-au numărat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, președintele Comunității Evreilor din Cluj – Emil Dorel Ornescu și alții.

În intervalul 25 mai – 9 iunie 1944, 18 mii de evrei din Cluj și împrejurimi, adunați în ghetoul de la Fabrica de Cărămidă, au fost îmbarcați în 5 garnituri de tren cu destinația Auschwitz. Majoritatea lor au pierit în lagărele de exterminare naziste.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Andrei Klein / Comunitatea Evreilor din Cluj

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...