Mitropolitul Andrei a participat la comemorarea victimelor Holocaustului, la Zalău

de | ian. 30, 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat în după-amiaza zilei de luni, 30 ianuarie 2023, la conferința internațională „Istoria vorbeşte… istoria nu tace”. Organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, manifestarea a avut loc cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

La eveniment au mai participat reprezentanți ai comunităților evreiești din mai multe state europene, ambasadori și membri ai corpurilor diplomatice din România, reprezentanţi ai cultelor religioase, printre care s-a aflat și Preasfințitul Părinte Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, oficialități locale și județene, oameni de cultură și istorici, precum și alți invitați.

Mai mulți invitați au rostit alocuțiuni și a aprins lumânări în memoria victimelor Holocaustului.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a îndemnat la iubirea aproapelui și a subliniat importanța evocării memoriei victimelor Holocaustului.

În cadrul evenimentului, o trupă de liceeni din Franţa a pus în scenă o piesă de teatru cu evenimente marcante din perioada Holocaustului, conform organizatorilor.

Ca în fiecare an, Conferința internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost organizată de Comunitatea Evreilor din Zalău, împreună cu Federația Comunităților Evreiești din România și Primăria municipiului Zalău.

Scurt istoric

Adunarea Generală a ONU a stabilit ziua de 27 Ianuarie ca zi oficială internațională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Data de 27 ianuarie 1945 este marcantă pentru istoria celui de-al Doilea Război Mondial, fiind momentul decisiv al eliberării deținuților evrei și a altor grupuri etnice din cel mai mare lagăr de concentrare și exterminare nazist din Polonia, Auschwitz-Birkenau.

Marcată anual în data de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului readuce în conștiința publică evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au schimbat și au curmat vieți. Șase milioane de evrei au fost uciși în perioada Holocaustului, iar dintre aceștia, 1.500.000 erau copii.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Arhid. Claudiu Grama

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA