Mitropolitul Andrei a participat la comemorarea victimelor Holocaustului, la Zalău

de | ian. 29, 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat în după-amiaza zilei de luni, 29 ianuarie 2024, la Zalău, la conferința internațională „Ne amintim… Lagărele Morţii”. Organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, manifestarea a avut loc cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

La eveniment au mai participat reprezentanți ai comunităților evreiești din mai multe state europene, oficialități locale și județene, oameni de cultură și istorici, elevi de la școlile din Zalău, precum și alți invitați. În cadrul evenimentului, oficialităţile prezente au rostit alocuțiuni și au aprins şase lumânări, în memoria celor şase milioane de evrei care şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a îndemnat la iubirea aproapelui și a subliniat importanța evocării memoriei victimelor Holocaustului.

Ca în fiecare an, Conferința internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost organizată de Comunitatea Evreilor din Zalău și de Federația Comunităților Evreiești din România, împreună cu Primăria Municipiului Zalău și Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău.

Scurt istoric

Adunarea Generală a ONU a stabilit ziua de 27 Ianuarie ca zi oficială internațională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Data de 27 ianuarie 1945 este marcantă pentru istoria celui de-al Doilea Război Mondial, fiind momentul decisiv al eliberării deținuților evrei și a altor grupuri etnice din cel mai mare lagăr de concentrare și exterminare nazist din Polonia, Auschwitz-Birkenau.

Marcată anual în data de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului readuce în conștiința publică evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au schimbat și au curmat vieți. Șase milioane de evrei au fost uciși în perioada Holocaustului, iar dintre aceștia, 1.500.000 erau copii.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Sebastian Olaru / AGERPRES

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...