Mitropolitul Andrei a resfințit Biserica din Tiocu de Sus, la 125 de ani de la edificare

de | iun. 15, 2019

În sâmbăta dinaintea Rusaliilor, 15 iunie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Tiocu de Sus, Protopopiatul Gherla, județul Cluj.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a resfințit biserica din localitate, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, construită în urmă cu 125 de ani, care în ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.

Apoi, pe o scenă special amenajată, în proximitatea lăcașului de cult, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Gherla, pr. Iulian Paul Isip, preotul paroh Dumitru Mamolia, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre faptul că „bătrânii sunt păstrătorii tradițiilor”.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Rafael Sebastian Criste, pe seama parohiei Rugășești, Protopopiatul Dej.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Sfântul Nicolae” al Protopopiatului Gherla, dirijat de teologul Alin Pădurean. La momentul pricesnei, Maria, fiică a satului, a interpretat câteva pricesne.

La finalul slujbei, părintele paroh Dumitru Mamolia a mulțumit ÎPS Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare. Totodată, i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Distincții și diplome

Pentru vrednicia sa și pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ÎPS Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Dumitru Mamolia, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, membrii comitetului și consiliului parohial au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, alături de fii ai satului, numeroși credincioși și tineri îmbrăcați în costume populare.

Istoricul bisericii parohiale

Lăcașul de cult din Tiocu de Sus, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”,  apare în documente ca fiind construit începând cu anul 1894. Biserica a fost reparată de mai multe ori, în anul 1951, 1971, precum și între anii 1977-1979, când a fost pictată.

Începând cu anul 2008 s-au efectuat din nou ample lucrări de renovare, subzidire și repictare, biserica fiind împodobită cu pictură în tehnica „acrilic”, realizată de către pictorul Florin Olari.

Toate lucrările au fost realizate sub coordonarea inteligentă și jertfitoare a preotului paroh Dumitru Mamolia, prin implicarea consiliului parohial, a credincioșilor din parohie și a altor binefăcători.

Mai multe fotografii AICI 

În sâmbăta dinaintea Rusaliilor, 15 iunie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 15 iunie 2019

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...