Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit luni, 1 iulie 2019, două proiecte sociale de mare importanță: Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie” din cadrul Parohiei Ortodoxe „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, situată pe strada Bisericii Ortodoxe, nr. 10.
Evenimentul a debutat la ora 12:00, cu slujba de binecuvântare, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în prezența Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, a protopopilor de Cluj I și Cluj II, a decanului Facultății de Teologie, a oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, prin intermediul căruia a vorbit despre importanța milosteniei în viața creștinului.
De asemenea, părintele paroh Cristian Baciu, în calitate de promotor al proiectului, a mulțumit tuturor pentru implicare și a vorbit despre ideea construirii cantinei sociale și a casei de oaspeți, proiect parohial unic la nivelul Arhiepiscopiei Clujului.
Prezent la manifestări, prefectul județului Cluj, ing. Ioan Aurel Cherecheș, a apreciat lucrarea misionară a Bisericii și, în mod special, activitatea Parohiei „Sfânta Treime”. Cu acest prilej, prefectul a acordat pr. paroh Cristian Baciu o diplomă de excelență, în semn de apreciere „pentru angajamentul umanitar și promovarea autentică a valorilor creștine”.
Totodată, directorul Direcției de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Aurel Mocan, a apreciat și a felicitat inițiativa proiectului, transmițând deschiderea și susținerea primăriei în aceste acțiuni sociale.
Distincții și diplome pentru binefăcători
Pentru vrednicia și activitatea desfășurată în cadrul parohiei, ÎPS Părinte Andrei a acordat pr. paroh Cristian Baciu – „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.
De asemenea, ca urmare a inaugurării centrului social, Părintele Mitropolit Andrei a oferit distincții și diplome celor care au ajutat la înfăptuirea proiectului social. Astfel, domnii Gheorghe Lazanu și Adrian Ioan Crivii au fost distinși cu Ordinul „Mihai Vodă”. Arhitecții Doina Munteanu si Anca Iluțiu au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Totodată, au fost oferite diplome de aleasă cinstire tuturor celor care au susținut activitatea socială a parohiei.
Proiect social de anvergură în Parohia „Sfânta Treime”: Cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”
Acest proiect s-a realizat prin implicarea credincioșilor, a Fundației „Transilvania Leaders” din Cluj-Napoca, a Clubului Oamenilor de Afaceri, a companiilor DARIAN DRS S.A. și ICPIAF S.A., precum și a altor sponsori și donatori.
Cantina socială va oferi zilnic o masă caldă, în mod gratuit, pentru 20 de persoane nevoiașe, în timp ce Casa de oaspeți va oferi găzduire, în regim gratuit, pentru 12 persoane, însoțitori ai bolnavilor internați în spitalele clujene.
Biserica ortodoxă „Sfânta Treime”, monument istoric, a fost construită în 1795 și a fost timp de 136 de ani singura biserică ortodoxă din Cluj. Aici a fost instalat în anul 1811 Episcopul Vasile Moga, iar la 1 decembrie 1918, din acest loc a plecat spre Alba Iulia delegația clujenilor care a votat Marea Unire. În anul 1921 în această biserică a fost instalat Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, iar timp de 12 ani biserica a avut statutul de Catedrală episcopală.
Astăzi, biserica, al cărei paroh este părintele Cristian Baciu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului, este locul de rugăciune al unei foarte vii comunităţi parohiale, unde se desfăşoare mai multe proiecte pentru tineri şi copii, dar şi proiectul social „Sfântul Ioan cel Milostiv”, prin care se oferă zilnic mâncare caldă familiilor sărace din parohie.
Arhiepiscopia Clujului are în derulare, în prezent, 50 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane.
Citește și Interviu: Cantină socială și Casă de oaspeți, la Parohia clujeană Sfânta Treime
Mai multe fotografii AICI
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 1 iulie 2019