Mitropolitul Andrei a sfințit casă tradițională românească din Parohia Someșu Rece

de | oct. 31, 2019

Joi, 31 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Someșu Rece, Protopopiatul Huedin, județul Cluj, prilej cu care a binecuvântat casa tradițională românească din localitate, care este amplasată în curtea bisericii de lemn (monument istoric de secolul XVIII) și care a fost salvată de la demolare de către comunitatea parohială. Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări dedicate anului omagial al satului românesc.

De la ora 13:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la casa tradițională, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, preotul paroh Ștefăniță Elefteriu, precum și alți preoți din localitățile învecinate.

Cu acest prilej, Mitropolitul Andrei le-a vorbit celor prezenți despre importanța păstrării tradițiilor.

 

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohia încredințată, ca semn de prețuire și răsplată, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Ștefăniță Elefteriu, cu dreptul de a purta crucea pectorală, prim-epitropului parohiei,Toma Cadiș, i-a acordat „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar domnului Gheorghe Neciu i-a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Totodată, membrii Comitetului și Consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

Potrivit părintelui paroh Ștefăniță Elefteriu, care a ales să dea un exemplu privind păstrarea identității satului tradițional românesc, lucrările de amenajare și restaurare a casei tradiționale au început în urmă cu trei ani ani și s-au realizat cu sprijinul credincioșilor parohiei, la inițiativa prim-epitropului Toma Cadiș.

Casa tradițională românească a fost amenajată cu mobilier și obiecte vechi specifice zonei, fiind transformată într-un mic muzeu. Locașul o să fie folosit pentru diverse activități educative si culturale de către Parohia din Someșu Rece.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, alături de numeroși localnici.

 

Binecuvântarea casei parohiale din Tranișu

Tot astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Tranișu, comuna Poieni, județul Cluj. Cu această ocazie, a săvârșit slujba sfeștaniei la casa parohială, care a fost recent renovată.

Pentru întreaga activitate desfășurata în parohie, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit sachelar pe parohul Adrian Laza, cu dreptul de a purta brâul albastru. Totodată, a dăruit familiei preotului o icoană cu Sfântul Paisie Aghioritul.

Mai multe fotografii AICI 

Joi, 31 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 31 octombrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...