Mitropolitul Andrei a sfințit casă tradițională românească din Parohia Someșu Rece

de | oct. 31, 2019 | Actualitatea religioasă

Joi, 31 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Someșu Rece, Protopopiatul Huedin, județul Cluj, prilej cu care a binecuvântat casa tradițională românească din localitate, care este amplasată în curtea bisericii de lemn (monument istoric de secolul XVIII) și care a fost salvată de la demolare de către comunitatea parohială. Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări dedicate anului omagial al satului românesc.

De la ora 13:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la casa tradițională, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, preotul paroh Ștefăniță Elefteriu, precum și alți preoți din localitățile învecinate.

Cu acest prilej, Mitropolitul Andrei le-a vorbit celor prezenți despre importanța păstrării tradițiilor.

 

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohia încredințată, ca semn de prețuire și răsplată, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Ștefăniță Elefteriu, cu dreptul de a purta crucea pectorală, prim-epitropului parohiei,Toma Cadiș, i-a acordat „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar domnului Gheorghe Neciu i-a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Totodată, membrii Comitetului și Consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

Potrivit părintelui paroh Ștefăniță Elefteriu, care a ales să dea un exemplu privind păstrarea identității satului tradițional românesc, lucrările de amenajare și restaurare a casei tradiționale au început în urmă cu trei ani ani și s-au realizat cu sprijinul credincioșilor parohiei, la inițiativa prim-epitropului Toma Cadiș.

Casa tradițională românească a fost amenajată cu mobilier și obiecte vechi specifice zonei, fiind transformată într-un mic muzeu. Locașul o să fie folosit pentru diverse activități educative si culturale de către Parohia din Someșu Rece.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, alături de numeroși localnici.

 

Binecuvântarea casei parohiale din Tranișu

Tot astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Tranișu, comuna Poieni, județul Cluj. Cu această ocazie, a săvârșit slujba sfeștaniei la casa parohială, care a fost recent renovată.

Pentru întreaga activitate desfășurata în parohie, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit sachelar pe parohul Adrian Laza, cu dreptul de a purta brâul albastru. Totodată, a dăruit familiei preotului o icoană cu Sfântul Paisie Aghioritul.

Mai multe fotografii AICI 

Joi, 31 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 31 octombrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

 

Ultimele articole

Procesiunia de Florii la Bistrița

Procesiunia de Florii la Bistrița

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, va avea loc Procesiunia de Florii, în sâmbăta de Florii, 8 aprilie 2023 începând cu orele 17,  la biserica cu hramul ”Sfinții Trei Ierarhi ” de pe strada A. Odobescu, unde ...