Mitropolitul Andrei al Clujului, în mijlocul obștii Mănăstirii Rebra-Parva din Țara Năsăudului

de | mai 10, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica a IV-a după Paști (10 mai 2020), a vindecării slăbănogului de la Vitezda, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit și a predicat la Mănăstirea Rebra-Parva, județul Bistrița-Năsăud.

Încă de sâmbătă seara, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a aflat în mijlocul obștii monahale, unde, alături de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a săvârșit slujba Privegherii, în cadrul căreia a tuns în monahism pe tânărul teolog Emilian Crișan.

Momentul tunderii a presupus primirea unui nou nume, tăierea părului (semnul renunţării la voia proprie), depunerea celor 3 voturi monahale (sărăcia, fecioria și ascultarea) şi primirea hainelor şi a însemnelor monahicești: cămaşa, crucea pectorală, paramanul, dulama, brâul, papucii, rasa, potcapul (camilafca), mantia, mătăniile, crucea, Sfânta Scriptură şi lumânarea.

Noul monah a primit numele Efrem, naș de călugărie fiindu-i Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Duminică dimineața, de la ora 10:00, în biserica mănăstirii, ÎPS Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, fără accesul credincioșilor, doar în prezența unui sobor restrâns de clerici, precum și a viețuitorilor așezământului monahal.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Păcat și suferință”, vorbind despre posibilitatea tămăduirii omului care crede.

„Vindecarea, în ultimă instanță, vine cu efortul și ajutorul medicilor, dar vine de la Hristos. El este Doctorul doctorilor, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. Atunci când dorește cineva să se facă sănătos, trebuie să aibă convingerea că se poate face sănătos, trebuie să vrea să fie sănătos. Pe bolnavul de 38 de ani de la scăldătoarea Vitezda, Hristos l-a întrebat dacă vrea să se facă sănătos, iar el a răspuns că da, doar că nu are om să îl arunce în scăldătoare, ori omul a fost tocmai Domnul Iisus Hristos.”, a spus Înaltpreasfințitul Andrei.

 

În cadrul slujbei, Mitropolitul Andrei a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Efrem Crișan.

De asemenea, s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii.

Istoricul mănăstirii

Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru si Pavel” din Țara Năsăudului, situată între localitățiile Rebra și Parva, a fost întemeiată în 1993, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Un an mai târziu a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, lăcaș de rugăciune ce a fost finalizat și sfințit în anul 2009.

De asemenea, mănăstirea are și un paraclis, cu hramul „Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul”, care a fost construit între anii 2017-2019, în interiorul clădirii cu utilități multiple. Pe parcursul anului 2019 a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc Sorin Efros. Clădirea mai adăpostește muzeul mănăstirii, unde sunt expuse icoane și cărți vechi din patrimoniul așezământului. Paraclisul a fost sfințit la data de 5 decembrie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În prezent, la Mănăstirea de la Rebra-Parva viețuiesc zece monahi, în frunte cu starețul Chiril Zăgrean.

Foto credit: Dumitru Arsente Sidor

Ultimele articole

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

Acoperământul Maicii Domnului, în acatist și icoană

foto: doxologia.ro Între izvoarele de mâna întâi pentru înţelesul semnificaţiei sărbătorilor se înscriu, cu nebănuit de mare folos, acatistele şi icoanele care le sunt consacrate. Practic, acatistul descrie în versuri evenimentul sfânt din calendar, fie că este vorba...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...