Mitropolitul Andrei, de Ziua Pompierilor din România: „Pentru noi sunteți un exemplu deosebit!”

de | sept. 13, 2023

Miercuri, 13 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a participat la maifestările organizate cu prilejul Zilei Pompierilor Români. Ierarhul a oficiat o slujbă de Te Deum și a adresat un cuvânt de învățătură.

Ceremonialul a avut loc la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. La eveniment au participat oficialități județene și locale și reprezentanți ai cultelor religioase.

Ziua de 13 septembrie este despre pompierii salvatori din toată România, care își pun viața în pericol pentru a-i salva pe ceilalți. Este despre acei oameni care își petrec sărbătorile la serviciu, departe de familie, pentru a fi în slujba comunității. Totodată ziua de 13 septebrie celebrează camaraderia unică a pompierilor, indiferent de greutățile prin care ar trece aceștia.

Cu ocazia Zilei Pompierilor, în cadrul ceremoniei desfășurate la sediul Inspectoratului Pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, trei ofițeri și patru subofițeri au fost înaintați în grad înainte de  termen. Aceștia s-au remarcat prin modul de îndeplinire a atribuțiilor, pregătire profesională și comportare demnă, astfel că au fost recompensați. Le mulțumim tuturor celor care au fost prezenți, mulțumim comunității clujene pentru mesajele primite și vă asigurăm că vom fi în permanență la datorie, a declarat Sergent Major Paul Olar, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

La 13 septembrie 2023 este marcată, anual, Ziua pompierilor, pentru evocarea eroismului pompierilor militari în bătălia de la Dealul Spirii, împotriva forţelor otomane, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848. Bătălia a rămas în istorie sub denumirea „baia de sânge de la Bucureşti” unde peste jumătate din pompierii conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu au murit în luptă. Data de 13 septembrie este celebrată drept Ziua pompierilor, fiind marcată prin Hotărârea de Guvern nr. 492/1997.

 

În 2023, ziua este marcată la nivel central şi local prin diferite manifestări specifice. Parada de defilare a personalului şi tehnicii de anul acesta, dedicată împlinirii a 175 de ani de la bătălia de la Dealul Spirii, a fost anulată ca urmare a contextului generat de explozia de la Crevedia în urma căreia au fost răniţi cei mai mulţi pompieri din istoria acestei arme, peste 40 de pompieri răniţi, dintre care unii sunt în stare gravă. În plan extern, pompierii români au intervenit, în diferite misiuni în sprijinul unor colegi pompieri din state ale Uniunii Europene şi din NATO, respectiv în cadrul acţiunilor de salvare pe fondul dezastrului provocat de cutremurul din Turcia, în luna februarie, în incendiile din Grecia (în insula Rodos şi lângă Alexandroupolis), în iulie şi în august, şi în Franţa (în insula Corsica), în august, informează Agerpres.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...