Mitropolitul Andrei i-a vizitat pe bolnavii de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

de | dec. 24, 2019

În Ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a vizitat pe bolnavii de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, precum și pe cei aflați la Căminul  de bătrâni din Luna de Sus.

În fiecare an, în preajma marilor sărbători, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei efectuează vizite la mai multe centre de îngrijire din Arhiepiscopia Clujului, exprimându-și astfel grija și compasiunea pentru cei aflați în situații dificile, precum și recunoștința pentru personalul care se ocupă de ei.

Cu acest prilej, ierarhul le-a adresat un gând duhovnicesc, urări de sănătate și mântuire. Totodată, i-a binecuvântat și le-a oferit daruri și iconițe cu Nașterea Domnului.

În după-amiaza zilei,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a vizitat pe cei 40 de bolnavi internați la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Ierarhul a stat de vorbă cu fiecare pacient în parte, încercând să le ofere mângâiere în suferința lor, prin vorbe blânde și înțelepte.

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, care a fost inițiat în anul 2009 de către Preasfințitul Vasile Someşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Preasfințitului Vasile Someşanul.

Centrul este un proiect unic în zona Transilvaniei şi a fost sfinţit și inaugurat în data de  9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.

Așezământul cuprinde o unitate spitalicească cu 40 de paturi, farmacie, ambulatoriu şi un centru de zi, o capelă, o sală de conferinţe şi chilii pentru maicile care, împreună cu preotul Centrului, acordă îngrijire medicală și spirituală necesară pacienţilor bolnavi de cancer, în fază terminală.

„Anul acesta am avut sute de colindători, fapt care i-a bucurat nespus pe pacienții noștri. Totul a culminat cu vizita Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care, de fiecare dată, în Ajun de Crăciun, îi vizitează personal pe toți cei internați aici. Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” a asistat anul acesta aproximativ 700 de pacienți cu boli cronice progresive, în special oncologici, în diverse faze ale bolii, cel mai adesea terminale, în condiții de gratuitate absolută, indiferent de etnie sau confesiune. De la începutul activității noastre, din anul 2013, până în prezent am asistat 4000 de pacienți, din 35 de județe ale țării, fapt care arată încă o dată nevoia extraordinară de îngrijiri paliative în România.”, a spus preotul dr. Bogdan Chiorean, directorul unității socio-medicale.

Echipa este formată din 50 de persoane: medici, farmacist, asistenți medicali, infirmieri, asistenți sociali, psiholog, preot și personal administrativ. Lor li se alătură constant un număr de 25 de voluntari, de diverse profesii.

Pe lângă Centrul de îngrijiri paliative, în anul 2018, în cadrul centrului, a fost înființată și o Școală Postliceală Sanitară, ce poartă numele aceluiași sfânt ocrotitor.

Tot astăzi, de dimineață, Părintele Mitropolit Andrei i-a vizitat pe vârstnicii de la Căminul de bătrâni din Luna de Sus, judeţul Cluj.

Mai multe fotografii AICI  

În Ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 24 decembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...