Mitropolitul Andrei i-a vizitat pe elevii și profesorii Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca

de | ian. 27, 2023

Vineri, 27 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a vizitat pe profesorii și elevii Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, binecuvântându-i și adresându-le sfaturi și îndemnuri duhovnicești.

În deschiderea întâlnirii, de la ora 13:00, pr. prof. dr. Silviu Cristian Rad, directorul liceului, i-a adresat gândul de bun venit Părintelui Mitropolit Andrei, apoi a prezentat istoricul școlii și a subliniat legătura dintre tehnologie și teologie. Prezent la întâlnire, pr. prof. Marian Sidon, inspectorul de religie al județului Cluj, a comunicat mesajul din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Apoi, Părintele Mitropolit Andrei a adresat elevilor și dascălilor un cuvânt de învățătură, oferindu-le câteva modele de viețuire creștină, pornind de la exemplul Sfântului Proroc Daniel și a sfinților trei tineri: Anania, Azaria și Misail. Totodată, ierarhul a așezat în sufletele celor prezenți câteva sfaturi și îndemnuri duhovnicești, precum și râvna pentru dreptate și adevăr.

 

Alături de o parte din elevii de la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, la eveniment au fost prezente cadrele didactice și conducerea unității de învățământ, precum și consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama și preoții Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Zorilor, de care aparține liceul.

De asemenea, un grup de elevi din clasa I, coordonat de doamnele profesoare Niculina Boncea și Liliana Mititean, a susținut un scurt moment artistic.

La finalul întâlnirii, Înaltpreasfnțitul Părinte Andrei le-a oferit elevilor și profesorilor prezenți cărți duhovnicești și de rugăciune.

Evenimentul se înscrie în seria vizitelor pastorale pe care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le efectuează la diferite unități de învățământ preuniversitar din Cluj-Napoca.

 

Scurt istoric

Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, situat pe Calea Turzii, nr. 140-142, a fost înființat în anul 1971, o dată cu alte trei licee similare din București, Iași și Timișoara. În 1993 i-a fost atribuit numele academicianului matematician Tiberiu Popoviciu.

La început liceul a purtat denumirea „Liceul pentru Prelucrarea Automată a Datelor” (LPAD), denumire sub care a funcționat până în 1973, numindu-se mai apoi „Liceul pentru Informatică din Cluj” (LICJ). Liceul a funcționat mai întâi într-o clădire a Muzeului de Artă, clădirea nouă a liceului fiind finalizată abia în 1976. În cursul anului 1977 au fost date în folosință căminele pentru fete și pentru băieți, cu câte 200 de locuri fiecare, cantina și sala de sport.

Din anul 1978, denumirea unității de învățământ se schimbă în „Liceul de Matematică și Fizică Nr. 2” (LMF2). Începând cu anul școlar 1990-1991, liceul a funcționat cu un singur profilul, cel de informatică, și a revenit la denumirea de „Liceul de Informatică”.

În onoarea marelui matematician acad. prof. univ. dr. Tiberiu Popoviciu (1906-1975), care a activat ca profesor al Facultății de Matematică a Universității Babeș-Bolyai și care este considerat unul dintre întemeietorii informaticii românești, începând cu anul 1993, Liceul de Informatică poartă numele acestuia.

În prezent, unitatea de învățământ are peste 1900 de elevi, 120 de cadre didactice și 72 de formațiuni de studiu (clase) la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, conform directorului școlii, pr. prof. dr. Silviu Cristian Rad.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...