Mitropolitul Andrei, în mijlocul clujenilor din cartierul Dâmbul Rotund, la sărbătoarea Întâmpinării Domnului

de | feb. 2, 2021

La Praznicul Întâmpinării Domnului, marți, 2 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul clujean Dâmbul Rotund.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială, Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Cornel Coprean, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhimandritul Teofil Tia, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru-Constantin Ciui, care este și parohul bisericii, preotul coslujitor Vasile-Mihai Pop, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Bătrânul virtuos își sfârșește viața întâlnindu-L pe Dumnezeu”.

Totodată, ierarhul l-a evocat pe vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, recitând din poezia „Anotimpuri”, în care se arată seninătatea cu care ar trebui să pășim în veșnicie, pentru întâlnirea cu Dumnezeu.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Alexandru Colceriu.

La final, părintele protopop Alexandru Ciui, parohul bisericii, i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare, prezența Înaltpreasfinției Sale fiind un imbold în sporirea lucrărilor acum, când sfântul lăcaș se află în plin proces de renovare.Totodată, i-a dăruit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare. O parte din cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în fața bisericii. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă. De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric

Biserica Parohiei Ortodoxe ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, situată pe strada Corneliu Coposu, nr. 34, din cartierul clujean Dâmbul Rotund, a fost edificată începând cu anul 1938, sub îndrumarea și la inițiativa preotului Gavril Relea. Din cauza vitregiilor vremii, biserica a fost construită pe durata mai multor decenii, lucrările finalizându-se abia în anul 1970, fiind sfințită în data de 14 august a aceluiași an, de Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Înmulțirea numărului de credincioși din cartier a făcut necesară extinderea bisericii. Astfel, în anul 1992, au început lucrările de modificare prin demolarea parțială a bisericii existente și redimensionarea fundației pentru zidirea unei biserici mai mari. Noua biserică a fost sfințită în anul 1998, de Mitropolitul Bartolomeu Anania, preot paroh fiind Nicolae Opriș.

Începând cu luna iunie a anului trecut, ca urmare a autorizării lucrărilor de reparații capitale, biserica a intrat într-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior.

Lăcașul de cult a fost reabiliat și refațadizat, acoperit cu tablă de cupru, au fost înălțate cruci noi pe cele 7 turle, a fost introdusă încălzirea prin pardoseală și multe altele. În prezent, lucrările de renovare se desfășoară în interior. A fost placat cu marmură altarul, urmând a fi placat naosul și pronaosul.

Biserica parohială este deservită de preotul paroh Alexandru-Constantin Ciui, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj II, și de preotul coslujitor Vasile-Mihai Pop.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...