Mitropolitul Andrei, la Bobotează: „Tare am vrea să se regenereze satele noastre și cei plecați în străinătate să se întoarcă acasă”

de | ian. 6, 2019

În ziua Praznicului Împărătesc al Botezului Domnului, duminică, 6 ianuarie 2019, mii de clujeni și-au îndreptat pașii spre Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde au participat la Sfânta Liturghie arhierească, urmată de Sfințirea cea Mare a apei. 

Astfel, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, protos. Simeon Pintea, părinții slujitori ai Catedralei și preoții profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre faptul că la Bobotează ni se arată smerenia și slava Domnului.

În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ciprian Gheorghe Stănișor.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sfințirea cea Mare a apei, în fața Catedralei Mitropolitane

În continuare, pe amplasamentul special amenajat în Piața Avram Iancu, din fața Catedralei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat slujba Sfințirii celei Mari a apei, conform rânduielii. Cu acest prilej, IPS Andrei a binecuvântat mulțimea și a amintit despre faptul că anul 2019 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al satului românesc, îndemnându-i pe credincioși să aibă mai multă grijă de mediul înconjurător și să nu uite de satele românești.

„Coborându-se Mântuitorul în Iordan, sfinţeşte firea apelor, sfinţeste natura. De aceea, faţă de natura creată de Dumnezeu şi pusă la dispoziţia noastră ar trebui să avem mult mai multă grijă. (…) Majoritatea dintre noi suntem cetăţeni ai oraşului, dar foarte mulţi dintre noi provenim de la ţară şi faţă de satul românesc trebuie să avem un ataşament şi o dragoste deosebită. Sărbătorile sunt frumoase peste tot, odinioară, însă, la sat, ele aveau un farmec aparte. De aceea, constatând că satele îmbătrânesc, locuitorii lor sunt mai puţini, Sfântul Sinod a declarat acest an ca An al satelor româneşti. Tare am vrea să se regenereze satele noastre româneşti. Această împuţinare a populaţiei este şi pentru că nu este foarte mare natalitatea, dar e, în mod deosebit, pentru că aproape cinci milioane de români au plecat pe alte plaiuri. Au plecat din motive obiective, pentru pâinea cea de toate zilele. Dar, încet-încet, s-a creat un curent şi tare am dori ca el să îşi schimbe sensul şi să revină acasă.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în omilia sa.

 

Sărbătoarea Bobotezei are în fiecare an o solemnitate specifică la Cluj-Napoca. Piața Avram Iancu din fața Catedralei a fost pregătită încă de ieri pentru Praznicul Botezului Domnului, când au fost aduse cele 20.000 de sticle cu Agheazmă, care au fost împărțite astăzi, de slujitorii Catedralei, credincioșilor veniți la slujbă.

La slujba de Bobotează de la Cluj-Napoca au participat peste 6000 de credincioși, dar și autorităţi locale, județene, militare și oameni de cultură.

Botezul Domnului este praznicul denumit în popor și „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care explică Arătarea Domnului, deoarece în această zi Mântuitorul Iisus Hristos S-a făcut cunoscut lumii. De asemenea, aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.

Despre efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei, puteți afla mai multe AICI

Mai multe fotografii găsiți AICI

În ziua Praznicului Împărătesc al Botezului Domnului, duminică, 6 ianuarie 2019, mii de clujeni și-au îndreptat pașii…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 6 ianuarie 2019

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...