Mitropolitul Andrei, prezent la întâlnirea cu Papa Francisc

de | mai 31, 2019

Sanctitatea Sa Papa Francisc s-a întâlnit vineri, 31 mai 2019, cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membrii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. La evenimentul istoric a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, membru al Sinodului Permanent.

Întâlnirea a avut loc la Palatul Patriarhiei, în contextul vizitei de trei zile pe care Conducătorul Bisericii Romano-Catolice o efectuează în România.

Delegaţia condusă de Papa Francisc a ajuns pe Dealul Patriarhiei în jurul orei 15:45 şi a fost întâmpinată de Patriarhul Daniel în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în prezenţa ierarhilor Sinodului Permanent, după cum informează Agenția de Știri Basilica.ro.

După prezentarea celor două delegaţii, a avut loc o întrevedere privată între Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Papa Francisc.

Apoi, în Sala Conventus au fost adresate cuvintele oficiale prilejuite de acest eveniment.

Patriarhul României a făcut referire la întâlnirea dintre Patriarhul Teoctist şi Papa Ioan Paul al II-lea.

„Predecesorii noştri ne cheamă astăzi şi pe noi să apărăm şi să promovăm credinţa în Hristos şi valorile creştine, într-o Europă foarte secularizată, pentru a transmite tinerei generații credinţa în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume şi credinţa în viaţa eternă a persoanei umane”.

În cuvântul său, Papa Francisc a reiterat importanţa vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România pe care a numit-o „un dar pascal, un eveniment care a contribuit nu doar la reînflorirea relațiilor dintre ortodocși și catolici în România, ci și la dialogul dintre catolici și ortodocși în general”.

De asemenea, el a evidenţiat că „legăturile de credință care ne unesc își trag originea de la Apostoli, martorii Celui Înviat, în special de la legătura care îl unea pe Petru de Andrei, care, conform tradiției, a adus credința în aceste meleaguri”.

Întâlnirea de la Patriarhie s-a încheiat în jurul orei 16:45, fiind urmată de vizita Papei Francisc la Catedrala Națională.

Papa Francisc a vizitat Catedrala Mântuirii Neamului

Cei doi conducători de Biserici s-au întâlnit pe esplanada Catedralei Naţionale, unde Patriarhul României i-a prezentat pe scurt Papei Francisc stadiul actual al lucrărilor.

Ei au intrat în jurul orei 17:00 în incinta lăcaşului de cult, după care au rostit fiecare câte un cuvânt de salut pascal, în prezența membrilor bisericii ortodoxe și romano-catolice, a președintelui României, Klaus Iohannis, a autorităților de stat, a numeroși oameni de cultură, precum și a unui număr impresionant de credincioși veniți din toate colțurile țării.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a mulţumit Papei Francisc în mesajul său pentru sprijinul acordat constant credincioşilor ortodocşi români din Italia şi din alte ţări, unde „Biserica Romano-catolică a pus la dispoziţia comunităţilor ortodoxe româneşti 426  lăcaşuri de cult, 306 în Italia şi 120 în alte ţări din Europa Occidentală”.

După prezentarea discursului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit Papei Francisc o icoană pictată în mozaic, reprezentând pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi al Catedralei Naţionale.

A urmat mesajul Papei Francisc care a vorbit despre „rugăciunea comună Tatăl Nostru”.

„Ea sintetizează identitatea noastră de fii și, în special, de frați care se roagă unul lângă celălalt”.

„Rugăciunea Tatăl Nostru afirmă certitudinea promisiunii făcute de Iisus ucenicilor săi: «Nu vă voi lăsa orfani» (In14,18) și ne oferă încredere să primim și să acceptăm fratele ca pe un dar”, a spus Papa Francisc.

În continuare, a fost rostită rugăciunea Tatăl nostru, în limba latină, urmată de cântări pascale catolice.

Apoi, aceeaşi rugăciune a fost rostită în limba română, după care au fost intonate cântări pascale ortodoxe.

La ieșirea din Catedrala Naţională, Patriarhul României și Papa Francisc au salutat credincioșii prezenți cu salutul pascal: „Hristos a înviat!”.

Papa Francisc se va afla în România până duminică, 2 iunie 2019.

Mai multe fotografii AICI 

În exclusivitate la TRINITAS TV. Papa Francisc vizitează Palatul Patriarhiei și Catedrala Națională #LIVE

Publicată de TRINITAS TV pe Vineri, 31 mai 2019

Sursa: Basilica.ro

Photo Credit: Basilica.ro / captură video Trinitas TV

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA