Mitropolitul Andrei s-a întâlnit cu presa clujeană și a prezentat mesajul pastoralei la Sărbătoarea Nașterii Domnului 2023

de | dec. 19, 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a întâlnit marți, 19 decembrie 2023, cu reprezentanţii presei scrise şi audio-vizuale din Cluj-Napoca pentru a transmite tradiționalul mesaj pastoral la sărbătoarea Nașterii Domnului din anul mântuirii 2023.

Întâlnirea a avut loc de la ora 11:00, la Reședința Mitropolitană din Piața Avram Iancu, nr. 18.

În deschidere, Părintele Mitropolit Andrei a prezentat Scrisoarea pastorală din acest an, intitulată „Domnul Hristos, născându-Se, aduce pe pământ armonia, pacea și buna înțelegere”, pornind de la versetul scripturistic „Deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 13-14).

„Mântuitorul, născându-Se, aduce pace şi înţelegere pe pământ”, a declarat IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la întâlnirea cu reprezentanții presei clujene.

„Pacea lui Hristos este pacea între noi şi Dumnezeu, este pacea sufletului pătruns de luminile harului, este pacea dintre oameni care sunt fraţi întreolaltă, este pacea dintre popoarele care fac parte din marea familie umană, este pacea întregii făpturi, este pacea cosmică”, a spus ierarhul.

Înaltpreasfinția Sa a adăugat că, în acest context, „greu putem înţelege, în sensul celor spuse, războaiele din Orientul Mijlociu şi din Ucraina. Sau le înțelegem gândindu-ne că cei ce le-au declanșat nu-și pun problema spirituală în mod profund. Și ei, și noi avem nevoie de Domnul Hristos în cel mai serios înțeles al cuvântului.”

 

Mitropolitul Andrei mai spune că apogeul Crăciunului este participarea la Sfânta Liturghie și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos:

„Noi credem că Domnul Hristos este prezent în Sfânta Euharistie, iar apogeul sărbătorii Crăciunului constă tocmai în participarea la Liturghie și la Sfânta Împărtășanie. De aceea, postim în perioada premergătoare sărbătorii, ne spovedim sincer și apoi ne împărtășim.”

„Dacă e să rezumăm Pastorala, o facem astfel: Domnul Hristos S-a născut ca să aducă pe pământ armonia, pacea, buna înțelegere, să ne facă mai buni și lucrul esențial: să ne mântuiască!”, a conchis Mitropolitul Clujului.

La finalul conferinței, reprezentanții presei i-au adresat ierarhului întrebări privind viața socială și religioasă din eparhie, precum și problemele societății actuale.

 

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, în preajma sărbătorii Paștelui și a Crăciunului, Mitropolitul Andrei să se întâlnească cu reprezentanții presei clujene pentru a transmite gândul și mesajul pastoral într-un mod cât mai dinamic, pentru a ajunge în casele tuturor creștinilor.

Pastorala la Nașterea Domnului 2023 va fi citită, în prima zi de Crăciun, în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, iar în ziua următoare în filii. Pastorala poate fi citită, integral, AICI.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA