„Mitropolitul Andrei, un deceniu de slujire la Cluj” | Eveniment aniversar și Lansare de carte

de | mart. 23, 2021

La Praznicul Bunei Vestiri, joi, 25 martie 2021, se împlinesc zece ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost întronizat în demnitatea de arhiepiscop și mitropolit. Cu acest prilej, marți seara, 23 martie, a fost organizat un eveniment aniversar intitulat „Mitropolitul Andrei, un deceniu de slujire la Cluj”.

Momentul festiv a avut loc de la ora 18:00, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența unui public restrâns, cu respectarea normelor igienico-sanitare aflate în vigoare. Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook și YouTube a Radio Renașterea și a Mitropoliei Clujului, precum și pe Trinitas TV și Doxologia.

Personalitatea Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, precum și activitatea desfășurată în cei zece ani de slujire la Cluj, cu mult dinamism, sub multiple aspecte: administrativ-pastoral, cultural-misionar și social-filantropic, toate menite să împlinească vocația Bisericii în societatea de azi, au fost prezentate de:

  • Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului;
  • Academicianul Emil Burzo, președinte onorific al filialei Cluj-Napoca a Academiei Române;
  • prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului a fost lansat volumul aniversar „Mitropolitul Andrei, un deceniu de slujire la Cluj”, îngrijit de preotul Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, precum și broșura „Bună Vestire la zece ani”. Ambele publicații au apărut la Editura Renașterea și au fost prezentate publicului de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

 

De asemenea, cvartetul coral mixt „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea, a susținut un recital muzical, cu lucrări precum: „Doamne și Stăpânul vieții mele” de pr. Vasile Stanciu, „Ave Maria” de Franz Schubert,  „Rapsodia 1” de George Enescu, „Crai nou” de Ciprian Porumbescu și „Trei valsuri” de Vasile Timiș, pe versuri de Mihai Eminescu. Cvartetul a fost acompaniat la pian de Adelina Sabău, de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

La final, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, a vorbit despre importanța și rolul ierarhului în cadrul instituției de învățământ teologic clujean.  Totodată, a evidențiat faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Andrei este cadru universitar al facultății, precum și promotorul și ctitorul principal al Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, unde instituția teologică își desfășoară activitatea. Piatra de temelie a clădirii campusului a fost pusă imediat după venirea ierarhului la Cluj, în anul 2011, iar în scurt timp, la data de 6 decembrie 2013, a avut loc inaugurarea oficială și sfințirea paraclisului cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu, „de la cer până la pământ”, pentru toate binefacerile revărsate peste dânsul și peste Eparhia Clujului, tuturor colaboratorilor, precum și celor prezenți.

 

Evenimentul, la care a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș, a fost moderat și prezentat de părintele Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Mai multe fotografii AICI

Scurtă biografie

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat, în calitate de inginer, la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie Sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În data de 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost profesor și decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia.

Din februarie 2002 este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria.

Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002.

„Mitropolitul Andrei, un deceniu de slujire la Cluj” | Eveniment aniversar și Lansare de carteÎn data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2011, predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran”, din cadrul aceleiași facultăți.

La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României.

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreafinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, la Bistrița, a unei școli ortodoxe, cu cantină socială.

Părintele Mitropolit Andrei este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări naţionale şi internaţionale.

Biografia detaliată a Mitropolitului Andrei poate fi consultată AICI

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...