Mitropolitul Bartolomeu Anania, comemorat la 100 de ani de la naștere

de | mart. 12, 2021

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat vineri, 12 martie 2021, un eveniment comemorativ în cinstea Mitropolitului Bartolomeu, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere. Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921, în Glâvile, județul Vâlcea.

Manifestarea culturală a avut loc de la ora 11:00, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența unui public restrâns, cu respectarea normelor igienico-sanitare aflate în vigoare. Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook și YouTube a Radio Renașterea și a Mitropoliei Clujului, precum și pe Trinitas TV și Doxologia.

Personalitatea marelui ierarh și cărturar, opera și realizările impresionante atinse pe parcursul vieţii au fost evocate de distinşi oameni de cultură, colaboratori și apropiați, printre care:

În cadrul evenimentului comemorativ a fost lansat volumul „Centenarul Mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021”, îngrijit de preotul Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului. Cartea a apărut la Editura Renașterea și a fost prezentată publicului de pr. dr. Cătălin Pălimaru, directorul editurii.

De asemenea, actrița Elena Ivanca, de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, a prezentat un spectacol-lectură din opera „Rotonda plopilor aprinși. De dincolo de ape” scrisă de Valeriu Anania. Totodată, Bianca-Elena Coltan, asistent universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a susținut un scurt recital de pian, cu lucrări precum „Balada” de Ciprian Porumbescu și Vals în Do-diez minor, Op. 64, de Frédéric Chopin.

La final, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, a vorbit despre importanța și rolul ierarhului în cadrul instituției de învățământ teologic clujean.  Totodată, a amintit de faptul că, în semn de omagiu, sala de lectură a facultății poartă numele Mitropolitului Bartolomeu.

Evenimentul a fost moderat și prezentat de părintele dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

La Muzeul Mitropoliei Clujului, situat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu, zilele acestea poate fi vizitată o expoziţie cu lucrurile personale ale Mitropolitului Bartolomeu. Expoziţia va fi deschisă până la finalul lunii martie, a declarat directorul muzeului, dr. Paul Ersilian Roşca.

Scurtă  biografie

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921, în Glâvile, județul Vâlcea.

A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948. În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.

Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul administrației patriarhale. Au urmat șase ani de temniță cruntă, în închisoarea de la Aiud. În 1966, la doi ani după eliberarea din închisoare, a fost trimis de Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române.

Zece ani mai târziu se întoarce în țară, unde va îndeplini funcția de director al Institutului Biblic până în 1982, anul în care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica în totalitate scrisului.

În anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiepiscop.

Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, ierarhul a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne.

De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui. Astfel, de Praznicul Bunei Vestiri, în 25 martie 2006, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în data de 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Biografia completă a Mitropolitului Bartolomeu poate fi consultată AICI 

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...