În zilele de 16 și 17 martie, Arhiepiscopia Râmnicului organizează o serie de evenimente culturale și religioase în memoria Mitropolitului Bartolomeu Anania, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Evenimentele încep duminică, 16 martie, la ora 17:00, cu un simpozion dedicat celor doi mari ierarhi-scriitori care au apărat Biserica și neamul românesc: Sfântul Antim Ivireanul și Mitropolitul Bartolomeu Anania. Întâlnirea va avea loc în Sala „Iosif Episcopul” a Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din Râmnicu Vâlcea.
Luni, 17 martie, programul continuă cu vizite și întâlniri speciale:
Casa Memorială „Mitropolit Bartolomeu Anania” din Glăvile, locul său natal,
Școala Gimnazială din Glăvile, unde sunt păstrate amintiri din anii copilăriei sale,
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, unde va avea loc o dezbatere despre moștenirea culturală și spirituală lăsată de mitropolit.
În cadrul evenimentului vor fi lansate și două volume importante:
„Reeducare și represiune în comunism”, de Dragoș Ursu
„Întâlniri cu IPS Bartolomeu Anania”, de Nicoleta Pălimaru
Născut pe 18 martie 1921, în Glăvile, județul Vâlcea, Bartolomeu Anania a fost ierarh, scriitor, traducător și mărturisitor al credinței. A studiat teologia la București și Sibiu, iar în 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. În 2006, de Buna Vestire, a fost întronizat Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
Pe lângă activitatea sa pastorală, a fost autorul unei remarcabile traduceri și adnotări a Sfintei Scripturi, apreciată pentru claritatea și profunzimea ei.
Mitropolitul Bartolomeu Anania a trecut la cele veșnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.