Mitropolitul Bartolomeu, omagiat de BNR la 100 ani de la naştere

de | mart. 4, 2021

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu 8 martie a.c., o monedă din argint cu tema 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania.

„Este prima instituție de la nivel central din țara noastră care a inclus în planul de acțiuni culturale pentru acest an comemorarea împlinirii a 100 de ani de la nașterea fostului ierarh clujean”, spune administratorul Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, preotul Bogdan Ivanov.

Conform unui comunicat transmis de BNR, aversul monedei redă imaginea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, la amvonul căreia fostul ierarh a predicat 18 ani,  inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2021” și stema României. Reversul monedei prezintă portretul și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania și anii între care a trăit „1921-2011”. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, iar preţul de vânzare este de 450 lei, exclusiv TVA.

Monedele din argint cu tema 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania au putere circulatorie pe teritoriul României.Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint cu tema 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 „Mitropolitul Bartolomeu a fost, pe de-o parte, membru de onoare al Academiei Române, un om al Bisericii, al culturii, scriitor marcant, distins cu numeroase premii din partea Uniunii Scriitorilor, dar și prin editări de mare valoare ale operei literare. A fost, deopotrivă, un om al cuvântului și un slujitor al lui Dumnezeu, care și-a pus o amprentă puternică asupra societății românești de după ‘89, iar prin acest gest comemorativ important se consacră și mai mult valoarea pe care a avut-o pentru Biserica Ortodoxă, pentru Arhiepiscopia și Mitropolia Clujului și, de ce nu, pentru întreaga societate românească, ce a avut în el un model și un reper în ceea ce privește spiritualitatea și cultura, model care poate fi și astăzi asumat de către generațiile tinere și de către toți oamenii”, a adăugat administratorul Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”.


 

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea. A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu. În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.

Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul administrației patriarhale. Au urmat șase ani de temniță cruntă, în închisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de reeducare. În 1966, la doi ani după eliberarea din închisoare, a fost trimis de Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române. Zece ani mai târziu se întoarce în țară, unde va îndeplini funcția de director al Institutului Biblic până în 1982, anul în care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica în totalitate scrisului.

În anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu. În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

Aflat la cea de-a 20-cea ediție, cel mai important eveniment nocturn al iubitorilor de cultură și frumos, denumit „Noaptea Europeană a Muzeelor”, are loc în seara zilei de sâmbătă, 18 mai 2024. Ca de fiecare dată, pregătirile specifice crează o forfotă de bun-augur,...