Mitropolitul Clujului a binecuvântat comunitatea Parohiei „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Mănăștur

de | mart. 12, 2023

În Duminica a 2-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama), 12 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur.

Cu acest prilej, în biserica parohială, cunoscută și sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Dan Cismaș, arhidiaconul Cristian Deneș – slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, în care a fost ilustrată minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a explicat că oamenii, prin păcate, au devenit slăbănogi cu sufletul. De asemenea, ierarhul a numit care sunt cele 4 puteri lucrătoare ale sufletului: rațiunea, sentimentul, voința și conștiința, care din cauza păcatelor au fost pervertite. Astfel, credincioșii au fost îndemnați ca acum, în Postul Mare, să se îndrepte spre duhovnicii lor și să își lase cercetat sufletul „cel slăbănogit cu multe feluri de păcate”, ca prin Taina Spovedaniei să primească vindecare și iertare.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, chiriarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ioan Nicoară. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Podeni, Protopopiatul Turda.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Florin Ardelean. La chinonic, interpreta de muzică populară Maria Mihali și copiii de la Clubul vedetelor „Muguri de Folclor” din Cluj-Napoca, coordonați de prof. Alexandru Filip, au susținut un microrecital de pricesne.

La finalul slujbei, părintele paroh Dan Cismaș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Apoi, Părintele Mitropolit Andrei a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor și tinerilor prezenți la Liturghie în număr mare, alături de numeroși credincioși clujeni.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din Decembrie 1989.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.

Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma.

Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, ierarhul a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA), iar celelalte trei: 283 kg, 142 kg și 60 kg.

În prezent, biserica – de dimensiuni impresionante – se află în proces de pictare, în tehnica frescă. Lucrările sunt executate de o echipă de pictori coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat duminică, 17 martie 2024, la inaugurarea noii grădinițe cu program prelungit din localitatea Baciu, județul Cluj. Cu...