Mitropolitul Clujului a participat la întrunirea anuală a Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg

de | iul. 2, 2022

În perioada 1-2 iulie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat la întrunirea anuală a Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria. Din anul 2007, ierarhul este membru activ al acestei prestigioase instituții, în cadrul secţiunii „Religiile lumii”.

Reluată după un an de pauză din cauza pandemiei, întrunirea a debutat vineri, 1 iulie, cu o recepție festivă, iar ședința plenară a avut loc sâmbătă, 2 iulie, la Universitatea din Salzburg, în prezența a numeroși membri și invitați. Alături de Mitropolitul Andrei, la întâlnire a participat și pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care este membru al Academiei din Salzburg din anul 2013.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de preşedintele de onoare al Academiei, prof. dr. Felix Unger, care a predat mandatul și l-a prezentat pe noul președinte, prof. dr. Klaus Mainzer, care a rostit un discurs inaugural, urmat de alte discursuri oficiale. Apoi a avut loc prezentarea și primirea noilor membri ai Academiei Europene, care vin din diferite zone ale Europei.

Prelegerea festivă a fost susținută de prof. dr. Ernst Ulrich von Weizsäcker, profesor la Universitatea din Freiburg, fost decan al Universității de Mediu din Santa Barbara, California.

Părintele Mitropolit este însoțit în Austria de arhidiaconul Claudiu Grama, consilier eparhial pe probleme de misiune și protocol, și de dr. Adrian Eugen Truța, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Scurt istoric

Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg a fost fondată în anul 1990, de profesorul cardiolog dr. Felix Unger, de cardinalul Franz König, Arhiepiscopul Vienei, și de filosoful Nikolaus Lobkowicz, cu implicaţii în ştiinţele politice. Academia numără în jur de 1500 de personalităţi ale vieţii universitare, acoperind şapte secţiuni: Ştiinţe umaniste, Medicină, Artă, Ştiinţe ale naturii, Ştiinţe sociale, economice şi juridice, Știinţele tehnice şi ale dezvoltării, precum şi Religiile lumii. Dintre membrii academiei, 30 sunt deţinători ai Premiului Nobel.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a fost ales membru activ al Academiei Europene pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg, pentru secţiunea „Religiile Lumii”, în anul 2007, iar pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a fost ales membru în anul 2013.

De asemenea, membri ai Academiei din Salzburg sunt și președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, și neurochirurgul clujean prof. dr. Ștefan Ioan Florean.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Eugen Adrian Truța

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...