Mitropolitul Clujului a resfințit Biserica din Căianu Mic

de | iun. 3, 2019 | Actualitatea religioasă

În Duminica a VI-a după Paști, a Vindecării orbului din naștere, 2 iunie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit Biserica din localitate, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, veche de 135 de ani, care în ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.

Apoi, pe o scenă special amenajată în proximitatea lăcașului de cult, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.Din sobor au făcut parte consilierul administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Beclean, pr. Vicențiu Doru Zinveliu, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican – fiu al satului, preotul paroh Alexandru Eugen Gherghel, pr. prof. univ. dr. Vasile Leb, inspectorul de religie al județului Bistrița-Năsăud, pr. Adrian Cherhaț, pr. Dumitru Boca – fiu al satului, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre „Orbirea sufletească”.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Pavel Retegan, iar la momentul împărtășirii, interpretul de muzică populară Alexandru Pugna, ministru-secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, fiu al satului, a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, părintele paroh Alexandru Eugen Gherghel a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare. Totodată, i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Distincții și diplome

Pentru vrednicia sa și pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ÎPS Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Alexandru Eugen Gherghel, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar fostul paroh, pr. Alexandru Gherghel a primit Crucea Arhiepiscopală. De asemenea, primarul comunei Căianu Mic, Paul Dumitru Știr și Alexandru Pugna, fiu al satului, au primit Crucea Transilvană, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului, iar managerul Ioan Pugna a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

Din partea Consiliului Local al comunei Căianu Mic, primarul Paul Știr i-a conferit Mitropolitului Andrei – titlul de „Cetățean de onoare al comunei Căianu Mic”, precum și președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. Diplome de recunoștință au primit preotul paroh Alexandru Gherghel și protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu.

Premierea elevilor calificați la faza județeană a Olimpiadei de Religie

Totodată, ÎPS Andrei i-a premiat pe elevii din județul Bistrița-Năsăud, care au participat la etapa județeană a Olimpiadei de Religie. Premiile au constat în diplome de recunoștință și bani.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de fii ai satului, numeroși localnici, precum și tineri îmbrăcați în straie populare.

Istoricul bisericii parohiale

Lăcașul de cult din Căianu Mic, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”,  apare în documente ca fiind construit începând cu anul 1884, pe locul unei vechi biserici din secolul al XVIII-lea. Biserica a fost reparată între anii 1965-1966, iar în anul 1985, prin purtarea de grijă a preotului Gherghel Alexandru, lăcașul a intrat în reparaţii capitale și a fost sfinţit în 25 septembrie 1988 de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului și Clujului. Începând cu anul 2004 s-au efectuat din nou lucrări la Sfânta Biserică: s-a refăcut exteriorul, s-au schimbat geamurile, s-a realizat un nou sistem de încălzire, s-a reamenajat curtea interioară şi s-a reabilitat acoperişul.

Biserica este împodobită cu pictură murală, în tehnica „frescă”, realizată de pictorii Tistu Victor şi Ştefan Teodor, iar arhitectura este în formă de navă cu altarul spre Răsărit.

Mai multe fotografii AICI 

În Duminica a VI-a după Paști, a Vindecării orbului din naștere, 2 iunie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 2 iunie 2019

 

Ultimele articole

Resfințirea bisericii din Parohia Fildu de Mijloc

Resfințirea bisericii din Parohia Fildu de Mijloc

Duminică, 28 mai 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fildu de Mijloc, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Clericii din Protopopiatul Ortodox Dej s-au reunit luni, 29 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, fiind săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Dej, în sobor de preoți, în frunte...

Întrunirea Consiliului Național ASCOR, la Cluj-Napoca

Întrunirea Consiliului Național ASCOR, la Cluj-Napoca

În perioada 26-28 mai 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are loc întrunirea Consiliului Național al Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR). Programul întâlnirii studențești include sesiuni de lucru,...