Mitropolitul Clujului a resfințit Biserica Parohiei Viile Tecii

de | sept. 22, 2019

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din localitatea Viile Tecii, Protopopiatul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud.

Ierarhul a fost primit la ora 8.30, la intrarea în sat, de călăreți și tineri îmbrăcați în straie populare, astfel au parcurs satul până la biserică, după obiceiul strămoșesc de întâmpinare al chiriarhului.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit biserica parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care începând cu anul 2011 a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare. Apoi, la altarul de vară din curtea lăcașului de cult, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, protopopul de Huedin, preotul Ionuț Dan Lupuțan, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, preotul paroh Daniel Bogdan, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Roagă-te și muncește”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, interpretele de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Mărioara Precup au cântat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, părintele paroh Daniel Bogdan a mulțumit Ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei.

Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Daniel Bogdan, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, domnul Simion Drecșan a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale și centrale, alături de numeroși localnici, fii ai satului, mulți îmbrăcați în straie populare.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Viile Tecii, comuna Teaca, a fost edificată între anii 1883-1887, fiind construită din cărămidă şi piatră. A fost sfințită în anul 1943 de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan.

Începând cu anul 2011, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la interior, cât și la exterior, alături de casa parohială și spațiile adiacente. Între ani 2014-2018 biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Simion Seserman, și s-a realizat un iconostas sculptat în lemn de stejar.

Parohia este formată dintr-o comunitate mixtă din punct de vedere etnic. Aici locuiesc, deopotrivă, români și rromi.

Mai multe fotografii AICI  

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 22 septembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA