Mitropolitul Clujului a săvârșit rânduiala spălării picioarelor din Joia Mare

de | apr. 13, 2017

În Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Patimilor, zi în care a fost instituită Sfânta Euharistie, la Cina cea de Taină, Mitropolitul Clujului a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel mare unită cu Vecernia, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Înaltpreasfințitul Andrei a explicat cu acest prilej evenimentele petrecute în Sfânta și Marea zi de Joi, accentuând importanța Liturghiei și a Sfintei Euharistii: „În Joia Mare, Mântuitorul Iisus Hristos face patru lucruri mântuitoare: spală picioarele ucenicilor, instituie Sfânta Euharistie, în Ghetsimani se roagă pentru noi și pentru lumea întreagă și tot în Ghetsimani Mântuitorul este prins și dus de la Caiafa, la Pilat și apoi pe drumul Crucii”.

„Creștinii buni realizează importanța imensă pe care o are Sfânta  Liturghie”

Mitropolitul Clujului a săvârșit rânduiala spălării picioarelor din Joia Mare„La Liturghie preotul invocă Duhul Sfânt și prescura se preface în Trupul Domnului Hristos, iar vinul se preface în Sângele Domnului Hristos. Noi credincioșii, participând la ospățul credinței ne nutrim cu Trupul și cu Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Dintotdeauna creștinii buni au realizat importanța imensă pe care o are Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pentru viața noastră actuală și pentru cea veșnică”, a spus Mitropolitul Clujului.

În cadrul Proscomidiei de astăzi, așa cum este rânduiala, s-a pregătit Sfânta Împărtăşanie pentru bolnavi. La Proscomidie, preoţii au scos încă un agneţ pentru împărtăşirea bolnavilor şi a pruncilor din cursul întregului an. Acest agneţ a fost sfinţit în cadrul  Liturghiei şi el va fi păstrat până în Marţea Luminata când va fi sfărâmat după o rânduială specială. Această împărtăşanie se păstrează pe Sfânta Masă din Altar, iar din ea preotul va împărtăşi, în cursul întregului an bolnavii din parohia sa.

Tot în cadrul slujbei de azi, Înaltpreasfințitul Andrei a sfințit Paștile, adică prescura și vinul, pe care credincioșii le vor primi în noaptea de Înviere.

Ritualul spălării picioarelor, în Catedrala Mitropolitană

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a săvârșit pentru al treilea an consecutiv ritualul spălării picioarelor, rememorând momentul spălării picioarelor Apostolilor de către Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taină. Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină, este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie, servire și iubire de aproapele.

Rânduiala spălării picioarelor a fost săvârșită astăzi și la Mănăstirea clujeană „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, de către exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru.

Sfânta și Marea zi de Joi se încheie cu Denia din Sfânta și Marea zi de vineri, numită și Denia celor 12 Evanghelii. Mitropolitul Clujului va oficia această slujbă specială în Catedrala Mitropolitană, cu începere de la ora 18:00.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...