Mitropolitul Clujului a semnat în Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri

de | nov. 29, 2018

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a semnat joi seara, 29 noiembrie 2018, în Cartea de Aur a Centenarului Marii Unirii de la 1918, volum realizat după modelul Cărţii de Aur din 1929, una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul a avut loc la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa directorului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Tiberiu Rustoiu, a președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a deputatului Sorin Bumb și a membrilor Consiliului eparhial. Antologia de semnături „Cartea Centenar” este un proiect realizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar documentul este o continuare a celui în care au semnat în 1929 Regele Ferdinand, Patriarhul Miron Cristea și alte personalități.

După ceremonia de semnare, președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel i-a oferit Înaltpreasfinției Sale un stilou unicat din seria „Stilourile Centenar” – seria 1918-2018, marca „Poenari”. Inițiatorii au personalizat 100 stilouri, începând cu anul 1918, până în anul 2018. Ierarhul a primit stiloul anului 1998, atunci când Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, Înaltpreasfințitul Andrei fiind primul arhiepiscop.

Cu acest prilej, Părintelui Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt de mulțumire și i-a felicitat pe cei care s-au implicat în realizarea acestui proiect.

 

Stiloul Centenar

Instrumentul de scris cu care a semnat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit este unic, realizat de Lucian Poenari dintr-o ramură a gorunului lui Horea, un gorun vechi de aproximativ 400 de ani, aflat în Cimitirul Eroilor din satul Ţebea, judeţul Hunedoara.

Printre cei care au semnat în Cartea Centenarului se numără Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, preşedintele României, Klaus Iohannis, președintele Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop, membri ai familiei regale a României, reprezentanţi ai instituţiilor de stat și de cultură din ţară, veterani de război, precum şi alte personalităţi contemporane marcante.

După încheierea semnăturilor, la 1 decembrie 2018 această carte va fi exponat de bază în cadrul Sălii Unirii din Alba Iulia, conform celor afirmate de Gabriel Rustoiu, directorului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Antologia de semnături „Cartea de Aur a Centenarului” este dedicată evenimentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 la ceas aniversar, în momentul Centenarului, şi reprezintă o punte de legătură între trecut şi viitor. Aceasta păstrează modelul primei cărţi, fiind realizată manual, fiecare pagină având un alt ornament. Prima Carte – „Cartea de Aur a Serbărilor Unirii”, una dintre cele mai importante piese aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, a fost concepută ca o operă de artă unică, realizată pentru marcarea primilor 10 ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. În această carte se regăsesc semnături precum cele ale Regelui Ferdinand, Regina Maria, Regina-Mamă Elena, Regele Mihai, copil fiind, Patriarhul Miron Cristea, prim-ministrul de atunci Iuliu Maniu, Nicolae Iorga și alții.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...