Mitropolitul Clujului a sfințit iconostasul și pictura bisericii din localitatea Răscruci

de | sept. 29, 2019 | Actualitatea religioasă

În Duminica a XIX-a după Rusalii, 29 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din localitatea Răscruci, județul Cluj.

Ierarhul a fost primit la ora 9.00, la intrarea în sat, de călăreți și tineri îmbrăcați în straie populare, astfel au parcurs satul până la biserică cu o caleașcă trasă de cai, după obiceiul strămoșesc de întâmpinare al episcopului.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit biserica parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a sfințit iconostasul și pictura bisericii – realizată în tehnica frescă, în perioada 2014-2019. Apoi, pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, inspectorul eparhial, preotul Vasile Nemeș, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul paroh Ioan Câmpean, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pragmatismul iubirii vrăjmașilor”, evidențiind faptul că modelul suprem de iubire al vrăjmașilor este Domnul nostru Iisus Hristos.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de teologul Florin Borșan. La chinonic, un grup de fetițe, fiice duhovnicești ale parohiei, au interpretat o priceasnă.

La finalul slujbei, părintele paroh Ioan Câmpean a mulțumit Ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei. Totodată, i-a oferit o icoană ce reprezintă scena Adormirii Maicii Domnului.

Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă desfășurată timp de 43 de ani în parohie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat parohului Ioan Câmpean „Crucea Arhiepiscopală”. De asemenea, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a fost oferit primarului comunei Bonțida, Emil Carhaț, prim-epitropului parohiei, Ionuț Moș, și Fundației Kallós Zoltán. Membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, fiii satului, alături de numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj, a fost construită între anii 1938-1940, fiind sfințită în anul 1966 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Începând cu anul 2014, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la interior, cât și la exterior. Biserica a fost împodobită cu un iconostas sculptat în lemn și cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Florin Olari, împreună cu colaboratorii săi

Mai multe fotografii AICI  

În Duminica a XIX-a după Rusalii, 29 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 29 septembrie 2019

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...