Mitropolitul Clujului a sfințit monumentul eroilor din Parohia Fodora

de | nov. 16, 2019

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Fodora, județul Cluj, prilej cu care a sfințit monumentului eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în Primul și al Doilea Război Mondial.

De la ora 10:00, în Biserica Parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, pr. lect. univ. dr. Gheorghe Șanta, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul paroh Laurențiu Vasile Grigore, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat faptul că „urmarea lui Hristos presupune jertfă, dar capătul drumului este glorios”.

 

În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Gabriel Cristian Măhălean, pe seama Parohiei Sânnicoară, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Laurențiu Vasile Grigore, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar primarului comunei Așchileu, Ana Cighir, i-a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.  De asemenea, membrii Comitetului și Consilului parohial, precum și alți binefăcători au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul, reprezentanții autorităților locale și județene, alături de numeroși localnici și fii ai satului s-au deplasat spre monumentul eroilor din centrul satului, unde a avut loc dezvelirea și sfințirea lui.

La finalul slujbei de sfințire, Mitropolitul Clujului le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului românesc. De asemenea, au rostit alocuțiuni prefectul județului Cluj, ing. dr. Ioan Aurel Cherecheș, primarul comunei Așchileu, doamna Ana Cighir, precum și alți reprezentanți ai autorităților locale.

Mai mulți elevi de la Școala Gimnazială din Așchileu Mare au susținut un scurt moment artistic ce a constat în cântece și poezii patriotice.

 

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane și flori la monumentul eroilor din cele două Războaie Mondiale, urmată de defilarea gărzii de onoare compusă din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” și ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”.

Lăcașul de cult din Fodora, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, a fost edificat în anul 1858, fiind construit din piatră, în formă de corabie. În anii 1907, 1950, 1967, 1983 și 2010 biserica a fost renovată, atât la exterior, cât și la interior. În anul 1986 a fost împodobită cu pictură, fiind sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Mai multe fotografii AICI 

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...