Mitropolitul Clujului a sfințit monumentul eroilor din Parohia Fodora

de | nov. 16, 2019 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Fodora, județul Cluj, prilej cu care a sfințit monumentului eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în Primul și al Doilea Război Mondial.

De la ora 10:00, în Biserica Parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, pr. lect. univ. dr. Gheorghe Șanta, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul paroh Laurențiu Vasile Grigore, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat faptul că „urmarea lui Hristos presupune jertfă, dar capătul drumului este glorios”.

 

În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Gabriel Cristian Măhălean, pe seama Parohiei Sânnicoară, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Laurențiu Vasile Grigore, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar primarului comunei Așchileu, Ana Cighir, i-a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”.  De asemenea, membrii Comitetului și Consilului parohial, precum și alți binefăcători au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul, reprezentanții autorităților locale și județene, alături de numeroși localnici și fii ai satului s-au deplasat spre monumentul eroilor din centrul satului, unde a avut loc dezvelirea și sfințirea lui.

La finalul slujbei de sfințire, Mitropolitul Clujului le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului românesc. De asemenea, au rostit alocuțiuni prefectul județului Cluj, ing. dr. Ioan Aurel Cherecheș, primarul comunei Așchileu, doamna Ana Cighir, precum și alți reprezentanți ai autorităților locale.

Mai mulți elevi de la Școala Gimnazială din Așchileu Mare au susținut un scurt moment artistic ce a constat în cântece și poezii patriotice.

 

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane și flori la monumentul eroilor din cele două Războaie Mondiale, urmată de defilarea gărzii de onoare compusă din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” și ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”.

Lăcașul de cult din Fodora, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, a fost edificat în anul 1858, fiind construit din piatră, în formă de corabie. În anii 1907, 1950, 1967, 1983 și 2010 biserica a fost renovată, atât la exterior, cât și la interior. În anul 1986 a fost împodobită cu pictură, fiind sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Mai multe fotografii AICI 

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole

16 octombrie – Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

16 octombrie – Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Domnul nostru Iisus Hristos, prin negrăita Lui milă, a binevoit să ne mântuiască de la pierzare cu patima Sa cea de voie, prin Cruce, prin moarte și prin înviere, dându-Se spre chinuri, ca să se rănească pentru păcatele noastre. Atunci un sutaș, anume Longhin, de neam...

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

La întrebarea pe care Maica Gavrilia o primea adeseori despre popoarele „țărilor dinainte de Hristos”: „De ce îi considerați pe indieni sau pe musulmani sau evrei ca fiind de-ai dumneavoastră?”, răspundea la modul cel mai firesc și simplu: „Pentru că Îl văd pe Hristos...

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

În Duminica a 21-a după Rusalii (Pilda semănătorului - a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), 17 octombrie 2021, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI,...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 12 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, în prezența ierarhilor Arhiepiscopiei Clujului. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Piatra Fântânele și a fost precedată de o slujbă de Te...