Mitropolitul Clujului, în mijlocul comunității ortodoxe sârbe din Budapesta

de | dec. 10, 2018

Duminică, 9 decembrie 2018, la invitația Preasfințitului Părinte Lukijan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreafințitul Părinte Amfilohie, Arhiepiscopul de Cetinje și Mitropolitul Muntenegrului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe sârbe din Budapesta, Ungaria.

De la ora 10:00, la Biserica Ortodoxă Sârbă cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Budapesta, Înaltpreafințitul Părinte Amfilohie, Mitropolitul Muntenegrului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Preasfințitul Părinte Lukijan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria, au săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Alipie Stâlpnicul (după calendarul Bisericii Ortodoxe Sârbe), înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din Mitropolia Muntenegrului, Mitropolia Clujului, Eparhia Sârbă din Timișoara, Eparhia Sârbă din Ungaria, alături de parohul bisericii din Budapesta, părintele protopop Zoran Ostoici.

Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte, din Mitropolia Clujului, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama și protopopul de Dej, părintele Ioan Buftea.

Răspunsurile la strană au fost date de preoții Eparhiei Sârbe, alături de un grup de eleve de la Școala Sârbă din Budapesta.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a mulțumit Preasfințitului Lukijan pentru invitație și pentru primirea călduroasă, apoi a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre dragostea frățească dintre poporul român și cel sârb, evidențiind manifestarea dragostei în comunitatea euharistică, în Hristos – Pruncul Mântuitor, acum în Postul Nașterii Domnului. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a acordat părintelui paroh Zoran Ostoici  „Crucea Arhiepiscopală” a eparhiei Clujului.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Lukijan le-a mulțumit ierarhilor pentru prezența în mijlocul comunității sârbe, iar Înaltpreasfințitul Părinte Amfilohie i-a invitat pe ambii arhierei să fie oaspeții Înaltpreafinției Sale la Cetinje, în Muntenegru, conform celor afirmate de diac. Zoran Zivic, secretarul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria.

Biserica Sârbă din Budapesta este, spre deosebire de majoritatea lăcaşurilor de cult creştine din oraş, un edificiu ortodox. Lăcașul a fost construit de către comunitatea de sârbi care a găsit adăpost în Budapesta la sfârşitul secolului al XVII-lea, moment în care Europa era răvăşită de invazia otomană.

Clădirea barocă este divizată în două secţiuni principale, una pentru femei, iar cealaltă pentru bărbaţi. Icoanele care înfrumuseţează biserica sunt vizibil influenţate de stilul renascentist şi datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Photo Credit: Major Frigyes

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...