Mitropolitul Clujului, în mijlocul credincioșilor din Arșița, județul Bistrița-Năsăud

de | dec. 17, 2018

În duminica a XXVIII-a după Rusalii, 16 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud.

Cu această ocazie, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, părintele Vasile Nemeș, protopopul de Năsăud, părintele Ioan Dâmbu, părintele paroh Marian Șteopoaie, alături de alți preoți invitați din parohiile învecinate.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit a ținut un cuvânt de învățătură, în care le-a vorbit celor prezenți despre „Cina Domnului” – Sfânta Liturghie.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Nicolae Mănarcă, pe seama Parohiei „Sfânta Treime” din Florești, protopopiatul Năsăud și întru diacon pe tânărul teolog Aurel Duca.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La priceasă, cântăreața de muzică populară Anuța Motofelea, fiică a satului, a colindat împreună cu copii din sat, toți îmbrăcați în straie populare.

La final, părintele paroh Marian Șteopoaie i-a mulțumit ierarhului pentru purtarea de grijă și pentru prezență, acesta aflându-se pentru prima dată în Parohia Arșița din protopopiatul Năsăud de la venirea sa la cârma Mitropoliei Clujului.

Astfel, pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe părintele paroh Marian Șteopoaie, cu dreptul de a purta brâu roșu. De asemenea, primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram, a primit Ordinul Centenar „Mihai Vodă”, iar membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările făcute în ultimii doi ani și jumătate la casa parohială, recent renovată, atât la exterior, cât și la interior.

Istoric

Parohia ortodoxă Arșița și-a început existența inițial ca filie a Parohiei Măgura Ilvei. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1992. La inițiativa preotului George Ruști se demarează lucrările de construire a actualei biserici, finalizate în anul 1999. Astfel, în data de 28 mai 2000 primește statutul de parohie, biserica fiind sfințită de episcopul-vicar de atunci, Preasfințitul Părinte Irineu Pop Bistrițeanul, iar în data de 14 iunie 2009 resfințită de Preasfințitul Vasile Someșanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Biserica ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” este construită în stil moldovenesc, sub formă de corabie, cu un turn mare la intrare și două turnulețe laterale. Pictura interioară este executată în tehnica tempera grasă, de către pictorul Horea Idolean. Iconostasul este sculptat în lemn de stejar, de către un meșter local din Poiana Ilvei, iar icoanele sunt pictate de doamna Lucreția Ruști.

Mai multe fotografii găsiți AICI

În duminica a XXVIII-a după Rusalii, 16 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 17 decembrie 2018

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA