Mitropolitul Clujului, în mijlocul credincioșilor din Bonțida

de | oct. 26, 2019

Sâmbătă, 26 octombrie 2019, la sarbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Bonțida, județul Cluj, prilej cu care a binecuvântat noua casă parohială.

De la ora 10:00, în biserica ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, inspectorul eparhial, preotul Vasile Nemeș, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, preotul paroh Cătălin Alexandru Feier, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Lupta cu răul și cu slujitorii lui”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, Cecilia Coloji, fiică a parohiei, a interpretat o priceasnă.

La finalul slujbei, părintele paroh Cătălin Alexandru Feier a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei. Totodată, i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul Cătălin Alexandru Feier, cu dreptul de a purta brâul roșu, iar primarului comunei Bonțida, Emil Cărhaț, i-a acordat „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. De asemenea, membrii Comitetului și Consilului parohial, precum și cei care s-au implicat în lucrările de edificare a casei parohiale au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă parohială, situată în curtea bisericii, și a dăruit familiei părintelui Feier o cruce de perete.

Lucrările la casa parohială au început în urmă cu trei ani și s-au realizat cu sprijinul Consiliului Local din Bonțida, al credincioșilor parohiei, precum și al altor binefăcători. Casa parohială veche va fi transformată într-un Centrul social multifuncțional, care va primi finanțare din fonduri europene, potrivit celor afirmate de părintele Cătălin Feier.

La eveniment au fost prezente oficialități locale, alături de numeroși localnici și fii ai satului.

Lăcașul de cult din Bonțida, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, a fost construit între anii 1936-1940, fiind sfințit în anul 1941 de vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan. În prezent se efectuează lucrări de renovare, atât la interior, cât și la exterior. Biserica este pregătită pentru a fi pictată în tehnica frescă.

Mai multe fotografii AICI 

Sâmbătă, 26 octombrie 2019, la sarbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Înaltpreasfințitul…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 26 octombrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...