Mitropolitul Clujului, în parohia clujeană Ceanu Mic

de | feb. 11, 2018

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, 11 februarie 2018, creștinii ortodocși din parohia clujeană Ceanu Mic, Protopopiatul Turda, au primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

În sobor de aproape 10 preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Turda, părintele Daniel Crișan, fostul protopop, părintele George Goțea, preotul paroh Ioan Puiu și alți preoți,  Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei, cu hramul  „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

În cuvântul de învățătură intitulat „Ești cât dăruiești”, Ierarhul a vorbit despre faptele milei trupești  și i-a îndemnat pe cei prezenți să fie aproape de semenii aflați în nevoie:

Deasemenea, Înaltpreasfinția sa a binecuvântat lucrările de reabilitare ale locașului de cult, realizate în ultima perioadă. La finalul programului liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat părintelui paroh Ioan Puiu, rangul de iconom stavrofor, ca o încununare a lucrărilor săvârșite în parohie. Totodată, pentru dragostea cu care s-a implicat în lucrarea misionară și administrativă a Bisericii, familia Augustin Petean  a primit o  diplomă de aleasă cinstire. Mitropolitul Clujului a săvârșit în această zi, la Ceanu Mic, și slujba  Botezului pentru  fiul părintelui paroh.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Ceanu Mic, Protopopiatul Turda, are o vechime de aproape 130 de ani. Inițiativa construirii ei au avut-o 80 de familii din sat, sub îndrumarea preotului Samuel Poruțiu, cel care a participat, mai târziu, în fruntea mai multor credincioși, la marele act al unirii tuturor românilor, de la Alba Iulia din 1918. Parohia numără actualmente aproximativ 300 de credincioși, păstoriți de părintele Ioan Puiu. Prin grija preotului paroh, în ultima perioadă, a fost amenajat aici și  un  Centru catehetic pentru desfășurarea activităților cu tinerii și cu vârstnicii. Periodic, au loc în acest centru cateheze, ședințe, vizionări de filme cu caracter religios, sau prezentarea unor obiceiuri și tradiții populare.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA