Mitropolitul Clujului, la hramul mănăstirii bistrițene Dobric

de | mai 21, 2018

Mănăstirea bistrițeană de la Dobric, supranumită și „Nicula Țibleșului”, și-a sărbătorit luni, 21 mai 2018,  hramul, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena. Paraclisul monahal și viitorul așezământ social pentru persoane vârstnice sunt ocrotite de cei doi sfinți, numiți de Biserică „ întocmai cu Apostolii”.

Sărbătoarea obștii monahale,  la care au luat parte numeroși credincioși, majoritatea îmbrăcați în straie populare, a fost întregită de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor impresionant de peste 40 de preoți. Din sobor au făcut parte: Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului , Arhid. Claudiu Grama, Consilierul pe probleme de misiune şi protocol, Pr. Doru Zinveliu, protopopul de Beclean, stareţi şi duhovnici ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului și preoți din satele învecinate mănăstirii.

În cuvântul de învățătură,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre virtuțiile celor doi Sfinți Împărați care,  prin faptele lor, sunt  modele pentru societatea de astăzi.  De asemenea, părintele Mitropolit i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la hramul mănăstirii Dobric să fie mărturisitori ai credinței adevărate, asemeni Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Aşezământul monahal de maici de la Dobric a fost înfiinţat iniţial ca schit, în anul 1992, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc, vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”,  ridicată în stil maramureşean.

În anul 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În momentul de faţă se lucrează la biserica mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Astfel că după Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit a vizitat șantierul pentru a vedea stadiul lucrărilor la lăcașul de cult.

De asemenea, se lucrează la construirea unei biblioteci, care va adăposti cele peste 40.000 mii de volume din colecția mănăstirii. Mănăstirea Dobric mai este supranumită şi „Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului. Stareţa mănăstirii este stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic ieromonahul Siluan Fărcaş.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...