Hramul Mănăstirii Cormaia din județul Bistrița-Năsăud a fost sărbătorit marti, 29 august 2017, de praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în prezența Înaltpreasfintitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. La slujbele de hram au luat parte numeroși credincioși, oficialități locale și preoți din localitățile învecinate mănăstirii.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfintitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de un ales sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru și protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, pe altarul de vară al mănăstirii, situat în apropierea bisericuței de lemn. Mănăstirea are în componență și o biserică de zid ce poartă hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și care a fost sfințită anul trecut.
În cadrul cuvântului de învățătură Înaltpreasfintitul Părinte Andrei le-a vorbit credincioșilor despre întreita misiune a Sfântului Ioan Botezătorul, aceea de Prooroc, Apostol şi Mucenic.
IPS Andrei – predică la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la Mănăstirea Cormaia
La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului le-a mulțumit tuturor celor care au fost prezenți la hramul mănăstirii Cormaia, felicitând obștea monahală și pe toți cei care s-au implicat în buna desfășurare a praznicului. De asemenea, a binecuvântat noua clădire a obştii monahale, care cuprinde o trapeză şi chilii pentru viețuitoarele de aici și a conferit distincția „Crucea Transilvană” domnului Ioan Negrușier, cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Clujului, acordată pentru sprijinul dat Bisericii şi comunităţii. Totodată, ierarhul a înmânat diplome de aleasă cinstire celor care sprijină aşezământul monahal.
Mai multe fotografii de la hramul Mănăstirii Cormaia găsiți AICI.
Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de Mitropolitul Bartolomeu, cu destinația mănăstire de călugărițe. În cadrul ansamblului mănăstiresc a fost construită o biserică din zid ce poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.
La Mănăstirea Cormaia mai există şi o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest locaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu. În anul 1762, mănăstirea a fost incendiată și călugării prigoniți, însă bisericuța din lemn a fost salvată. În 2004, bisericuța a fost resfințită, iar în 2014 pictura a fost restaurată integral.
Acum doi ani, mănăstirea din Cormaia, situată la 5 km distanță de Sîngeorz-Băi, a primit o părticică din moaștele Sfântului ierarh Nectarie din Eghina. Mănăstirea de maici este condusă de stareța Ecaterina Ghiran și îl are ca duhovnic pe părintele Nicodim Sângeorzan.