Mitropolitul Clujului, prezent la Baia Mare, la dezvelirea bustului sculptorului Vida Gheza

de | mai 13, 2018 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, au oficiat sâmbătă, 12 mai 2018, de la ora 15,00, în Parcul de lângă Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, slujba de pomenire a sculptorului Vida Gheza, membru al Academiei Române, după ce, cei doi ierarhi, împreună cu fiica sculptorului, profesoara Zoe Vida Porumb, şi ginerele său, academicianul Marius Porumb, au dezvelit bustul, opera a sculptorului maramureşean Ioan Marchiş.

La ceremonie au participat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, prin grija căruia, în Parcul Central, s-a amenajat o clădire care adăposteşte impresionanta colecţie de cactuşi a lui Vida Gheza, cunoscută şi în afara graniţelor ţării. Cactuşii au fost pasiunea vieţii sale, alături de scultură, iar din locurile pe unde a umblat prin lume a adus plante sau seminţe de cactuşi. Dezvelirea bustului a început cu intonarea  Imnului Naţional, interpretat de Corala „Voci Transilvane” din Cluj-Napoca, dirijată de Adrian Corojan, venită special pentru acest eveniment.

După dezvelire, cei doi ierarhi au săvârșit  slujba Parastasului, răspunsurile fiind date de arhid. Adrian Dobreanu, cu un grup de diaconi şi teologi de la strana Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”.

La slujba de pomenire şi întreg ceremonialul au participat zeci de cetăţeni orașului, oameni de cultură, între care scuptorul Ioan Marchiş, autorul bustului, criticul de artă Tiberiu Alexa, scriitori și foşti demnitari.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei şi Preasfinţitul Părinte Iustin au omagiat activitatea sculptorului Vida Gheza, autor al mai multor monumente artistice de pe cuprinsul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, printre care Monumentul Eroilor de la Moisei, Monumentul Eliberării de la Carei, Sfatul Bătrânilor din Baia Mar etc.

Vida Gheza s-a născut la 28 februarie 1913, în Baia Mare şi a decedat la 11 mai 1980. A absolvit Facultatea de Arte Frumoase din Budapesta. A fost vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A fost premiat de mai multe ori de autorităţile din România, primind şi Meritul Cultural clasa I. A fost membru corespondent al Academiei Române.

 

          Andrei Fărcaş

 

Ultimele articole

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit luni, 15 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei,...