Mitropolitul Clujului, prezent la manifestările dedicate centenarului Deviziei 4 Infanterie Gemina

de | aug. 17, 2016 | Actualitatea religioasă

Divizia 4 Infanterie Gemina a sărbătorit zilele acestea centenarul printr-o serie de manifestări. Miercuri dimineața, de la ora 10.00, a avut loc în piața Avram Iancu, ceremonia militară de decorare a Drapelului de Luptă cu Ordinul „Virtutea Militară în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari, de pace”. La ceremonia militar-religioasă au participat nu doar militari și oficialități județene și naționale, ci și preoți din Cluj, care alături de ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, au oficiat o scurtă slujbă religioasă. Întâistătătorul Eparhiei Clujului a vorbit cu prilejul împlinirii 100 de ani de la înființarea Armatei a IV-a despre două mari virtuți credința în Dumnezeu și atașamentul și dragostea față de valorile naționale:

Festivitatea dedicată sărbătoririi centenarului Deviziei a 4-a Infanterie Gemina a continuat în Piaţa Ştefan cel Mare, unde a avut loc o a doua ceremonie de dezvelire a unei plăci comemorative în faţa sediului Comandamentului Diviziei.

Manifestările dedicate aniversării centenarului Diviziei 4 Infanterie Gemina au debutat marți, 16 august 2016, cu o expoziţie de tehnică şi echipamente militare organizată la Batalionul 317 Cercetare Vlădeasa. Tot marți a fost inaugurat primul muzeu cu tehnică militară în aer liber, amenajat în apropierea poligonului din Someşeni.

Armata a IV-a s-a înfiinţat în noaptea de 14/15 august 1916, prin Înaltul Decret, semnat de regele Ferdinand I al României. Primul comandant a fost generalul de divizie Constantin Prezan, cel care, în 1930, a fost distins cu gradul suprem de mareşal.

 

Ultimele articole

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...