Mitropolitul Clujului, prezent la sărbătoarea satului bistrițean Căianu Mare

de | oct. 9, 2016

Comunitatea ortodoxă din localitatea bistrițeană Căianu Mare a sărbătorit duminică, 9 octombrie 2016, împlinirea a 40 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” și 10 ani de la resfintirea ei. Momentul festiv a fost încununat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica din sat, alături de un sobor de preoți și diaconi. La finalul liturghiei a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți preoții parohiei trecuți la cele veșnice.

Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în satul Căianu Mare a adus multă bucurie acestei mici comunități ortodoxe, păstorite de preotul Ștefan Crișan, a declarat pentru radio Renașterea părintele protopop de Beclean, Doru Zinveliu. Ierarhul a fost întâmpinat în jurul orei 9:30 în fața locașului de cult, de un sobor de preoți și credincioșii din sat. Ierarhul a oficiat apoi Sfânta Liturghie, binecuvântând mulțimea de creștini veniți nu doar din Căian, ci și din satele vecine pentru a participa la slujbă. În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus la inima credincioșilor pilda evangheliei de astăzi, a învierii fiului văduvei din Nain, care ne învață pe toți, că Viața este mai presus decât Moartea. De cele mai multe ori, noi oamenii ne sfărmăm pentru a aduna cât de multe lucruri în lumea aceasta, uitând că de fapt adevărata viață va fi viața veșnică pe care noi o vom trăi cu sau fără de Dumnezeu, depinde de faptele noastre. Continuând această idee, părintele Mitropolit le-a pus la suflet creștinilor din Căianu Mare dorința de a păși în Împărăția lui Dumnezeu și de a se împărtăși din bucuria raiului prin faptele lor bune, gândurile lor curate și cuvintele pe care le rostesc, apropindu-se tot mai mult de Lumina lui Dumnezeu.

Satul Căianu Mare are în jur de 175 de familii creștin ortodoxe. În fiecare duminică la Sfânta Liturghie, biserica devine arhiplină de sătenii ce vin cu dorința de a se întâlni cu Hristos prin rugăciune. Potrivit părintelui paroh Ștefan Crișan, sătenii din Căianu Mare sunt cunoscuți în zonă ca buni gospodari, dar și ca buni creștini, care au învățat de la strămoșii lor să rămână aproape de Biserică și de Dumnezeu, indiferent de greutățile vieții. Pentru truda părintelui Ștefan Crișan în misiunea sa de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu, Părintele Mitropolit Andrei al Clujului l-a ridicat la rangul de sachelar, iar sătenilor care s-au jertfit cu multă dragoste pentru sfânta biserică, le-a oferit în semn de apreciere diplome de aleasă cinstire.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...