Mitropolitul Clujului, prezent la Ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

de | iun. 19, 2019 | Actualitatea religioasă

În perioada 19-20 iunie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, se află la București, la ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod s-a întrunit miercuri dimineața, 19 iunie 2019, la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

Lucrările au fost deschise, în mod firesc, cu o slujbă de Te Deum, care a fost oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, după cum informează Agenția de știri Basilica.

Texte liturgice pentru 11 sfinți

Pe agenda ședinței se află prezentarea spre aprobare a unui set important de texte liturgice, discutate și la Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Este vorba de textele slujbelor sau acatistelor pentru 11 sfinți, majoritatea daco-romani:

 • Sf. Cuv. Teoctist (3 septembrie).
 • Mc. Montanus preotul și soția sa, Maxima (26 martie).
 • Mc. Dasie (20 noiembrie).
 • Mc. Hermes (31 decembrie).
 • Mc. Ermil și Stratonic (13 ianuarie).
 • Sfințit Mc. Efrem, episcopul Tomisului (7 martie).
 • Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium (6 aprilie).
 • Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia (28 aprilie).
 • Mc. Nicandru și Marcian (8 iunie).
 • Mc. Lup (23 august).
 • Mc. Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust (21 august).

Catalogul Sfintelor Moaște

De asemenea, va fi prezentat stadiul actual al întocmirii Catalogului Sfintelor Moaște din Patriarhia Română, despre care Patriarhul Daniel și-a exprimat speranța că va fi disponibil „în toamna aceasta”.

În partea a doua a ședinței de lucru vor fi finalizate și aprobate actualizările Regulamentului organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române şi Regulamentului administrării bunurilor bisericeşti, documente analizate în cursul săptămânii trecute de Comisia pentru Statut şi regulamente a Sfântului Sinod.

„Textele mai vechi au fost adaptate, completate și motivate prin trimiteri la sfintele canoane, la Statutul Bisericii noastre și la tradiția sinodală ortodoxă română”, a precizat Patriarhul României.

Vor fi analizate aspecte importante privind vizita Papei Francisc la Palatul Patriarhiei și Catedrala Națională.

ITO 2020

Un alt subiect important va fi „Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși”. Este propusă organizarea celei de-a șaptea ediții, ITO 2020, la Timișoara.

Pe parcursul zilelor de miercuri și joi vor fi prezentate și diverse probleme curente din Eparhii, aspecte privind diaspora românească, precum și concluziile întâlnirii Comisiei de Pictură Bisericească cu reprezentanții sectoarelor de Patrimoniu și Cultură Bisericească din țară.

Ierarhii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑au întrunit apoi pe comisii sinodale, în vederea întocmirii referatelor privind problemele repartizate: Comisia pastorală, monahală şi socială; Comisia teologică, liturgică şi didactică; Comisia canonică, juridică şi pentru disciplină şi Comisia pentru comunităţi externe, relaţii interortodoxe, intercreştine şi interreligioase.

Ședința de lucru a Sfântului Sinod se va încheia joi, 20 iunie.

 

Ultimele articole

De la vedere la credință

De la vedere la credință

Aspecte introductive Minunea ce se găsește în centrul pericopei de astăzi este precedată de câteva cuvinte pline de miez ale Mântuitorului. Provocat de Petru, care Îi amintește că ucenicii au lăsat toate spre a-L urma și întreabă care va fi răsplata acestora, El...

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu, figură emblematică a secolelor XIX-XX, este personalitatea care marchează ziua de 22 ianuarie. Acesta s-a născut în anul 1854, la data de 29 ianuarie, în Șercaia, comitatul Făgăraș, astăzi o comună aflată în județul Brașov. Alexandru Ciurcu a fost un...