Mitropolitul Innocentios: „Plec în Africa impresionat de smerenia și răbdarea pelerinilor de la Nicula”

de | aug. 20, 2019 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda și Burundi, din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, și-a încheiat pelerinajul în Arhiepiscopia Clujului vizitând luni, 19 august 2019,  sediul  Radio Renașterea.

Cu această ocazie, ierarhul african a acordat postului nostru de radio un interviu, în care a vorbit despre misiunea pe care o desfășoară în această parte a lumii.

„Sub aspect liturgic, pentru noi, nu este atât de ușor cum este pentru dumneavoastră. Aici sunteți un popor unitar, cu o singură limbă, acolo, fiecare popor, fiecare trib, își are propria limbă, propriul dialect, chiar și cântările și dansurile sunt specifice fiecărui trib. Noi, ca africani, simțim muzica. Fie că este muzica bizantină sau corală, de inspirație slavonă, atunci când aud această muzică, credincioșii africani simt că trebuie să se miște în ritmul ei, să bată, poate, și toba, iar preoții s-au adaptat acestui specific al nostru”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios, în interviul realizat de Cătălin Bărăian.

Totodată a afirmat că a rămas impresionat de smerenia și răbdarea pelerinilor care au participat la hramul Mănăstirii Nicula.

„Plec foarte încărcat duhovnicește și impresionat de smerenia și răbdarea pelerinilor care au mers atâția kilometri pe jos spre mănăstire, care au rămas în noaptea aceea afară, în ploaie. Unii au cântat toată noaptea și plec cu această smerenie a lor în suflet, cu răbdarea și cu dragostea lor. Mi-aș dori să am posibilitatea să aduc credincioși din eparhia pe care o păstoresc să trăiască alături de dumneavoastră și să vadă această duhovnicie autentică”.

(audio) Interviul realizat de Cătălin Bărăian cu Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios, Mitropolit de Rwanda și Burundi

Vă reamintim că în perioada 13 – 19 august, Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios Byakatonda a efectuat o vizită frățească în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. La invitația  Părintelui Mitropolit Andrei, ierarhul african a participat la pelerinajul și la slujbele dedicate hramului Mănăstirii Nicula. De asemenea, a slujit Sfânta Liturghie alături de ierarhul clujean, la mai multe biserici din cuprinsul eparhiei.

Foto: Andrei Vlădăreanu

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...