Mitropolitul Innocentios: „Plec în Africa impresionat de smerenia și răbdarea pelerinilor de la Nicula”

de | aug. 20, 2019 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda și Burundi, din Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, și-a încheiat pelerinajul în Arhiepiscopia Clujului vizitând luni, 19 august 2019,  sediul  Radio Renașterea.

Cu această ocazie, ierarhul african a acordat postului nostru de radio un interviu, în care a vorbit despre misiunea pe care o desfășoară în această parte a lumii.

„Sub aspect liturgic, pentru noi, nu este atât de ușor cum este pentru dumneavoastră. Aici sunteți un popor unitar, cu o singură limbă, acolo, fiecare popor, fiecare trib, își are propria limbă, propriul dialect, chiar și cântările și dansurile sunt specifice fiecărui trib. Noi, ca africani, simțim muzica. Fie că este muzica bizantină sau corală, de inspirație slavonă, atunci când aud această muzică, credincioșii africani simt că trebuie să se miște în ritmul ei, să bată, poate, și toba, iar preoții s-au adaptat acestui specific al nostru”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios, în interviul realizat de Cătălin Bărăian.

Totodată a afirmat că a rămas impresionat de smerenia și răbdarea pelerinilor care au participat la hramul Mănăstirii Nicula.

„Plec foarte încărcat duhovnicește și impresionat de smerenia și răbdarea pelerinilor care au mers atâția kilometri pe jos spre mănăstire, care au rămas în noaptea aceea afară, în ploaie. Unii au cântat toată noaptea și plec cu această smerenie a lor în suflet, cu răbdarea și cu dragostea lor. Mi-aș dori să am posibilitatea să aduc credincioși din eparhia pe care o păstoresc să trăiască alături de dumneavoastră și să vadă această duhovnicie autentică”.

(audio) Interviul realizat de Cătălin Bărăian cu Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios, Mitropolit de Rwanda și Burundi

Vă reamintim că în perioada 13 – 19 august, Înaltpreasfințitul Părinte Innocentios Byakatonda a efectuat o vizită frățească în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. La invitația  Părintelui Mitropolit Andrei, ierarhul african a participat la pelerinajul și la slujbele dedicate hramului Mănăstirii Nicula. De asemenea, a slujit Sfânta Liturghie alături de ierarhul clujean, la mai multe biserici din cuprinsul eparhiei.

Foto: Andrei Vlădăreanu

Ultimele articole

CONCERTUL CARITABIL „Am venit la Tine, Doamne!” la Bistrița

CONCERTUL CARITABIL „Am venit la Tine, Doamne!” la Bistrița

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud și Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud vă invită la CONCERTUL CARITABIL „Am venit la Tine, Doamne!” - Pricesne și cuvinte de învățătură creștin ortodoxă. Evenimentul va avea loc MIERCURI, 29 MARTIE 2023, ORA 18:00, la...

„O suspinare poate fi o rugăciune!”

„O suspinare poate fi o rugăciune!”

„În viața de mănăstire mi-am aprins sufletul de bucurie” — Ce fapte bune se cuvine să facă un călugăr ca să dobândească din belşug nădejdea mântuirii? — „Să ştii să aduci pe Duhul Sfânt în tine”, spune sfântul Serafim de Sarov. Nu atât faptele noastre bune ne pot...

17 martie – Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu

17 martie – Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu

În vremea dreptcredinciosului împărat Honoriu (395-423), era, în Roma cea veche, un bărbat credincios, anume Eufimian, mare dregător, cu multă avere, mii de slugi şi multe palate, iar femeia lui, Aglaida cu numele, era credincioasă şi cu frica lui Dumnezeu, dar nu...