Mitropolitul Teodosie Veștemeanu și primele tipărituri

de | oct. 8, 2020

Născut în 1620 la Râmnic, Mitropolitul Teodosie Veștemeanu a fost Întâistătătorul Mitropoliei Ungrovlahiei pentru o bună perioadă de timp. În timpul activității sale, continuă politica de românizarea a cultului liturgic, atât prin publicaâii personale, cât și prin susținerea diferitelor tipografii. Numele lui se leagă de Biblia de la București, cunoscută ca Biblia lui Șerban.

Emisiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, dedicat anului omagial 2019, când ne-am adus aminte de oamenii de litere, tipografi și traducători, care au contribuit la formarea limbii, la culturl și tradiția Bisericii Ortodoxe, la îmbogățirea moștenirii pe care noi, cei de astăzi am primit-o de la înaintașii noștri.

Cu acest prilej, împreună cu domnul dr. Mircea Gh. Abrudan, cercetător în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, am realizat o serie de emisiuni cu privire la principalii traducători și opera lor, din secolele trecute.

De data aceasta, vă propunem un dialog cu privire la activitatea și epoca Mitropolitului Teodosie Veștemeanu.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Mitropolitul Teodosie Veștemeanu și primele tipărituri
Mitropolitul Teodosie Veștemeanu și primele tipărituri
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...