Moș Gheorghe Lazăr Pelerinul și minunea cu trenul care n-a vrut să pornească fără el

Vorbe de înțelepciune

Odată a venit la el pentru ajutor o femeie săracă şi văduvă, cu cinci copii la şcoală, iar el i-a dat tot ce primise milostenie de la oameni în ziua aceea. Altă dată, rostind în taină Psaltirea, s-a urcat în tren, dar nu avea bilet, iar controlorul l-a coborât din tren la prima staţie. „Rămâneţi aici cu Dumnezeu şi cu Măicuţa Domnului!”, a spus bătrânul şi după puţin timp, trenul s-a oprit. Oamenii au înţeles că din cauza bătrânului nu mai porneşte trenul. Auzind controlorul, imediat a plecat pe jos după el, l-a urcat în tren şi a pornit locomotiva.

Spuneau ucenicii Moşului Gheorghe că odată, pe când se rugau după obicei în biserică, i s-a arătat vrăjmaşul în faţă şi l-a întrebat cu mânie:

– Ce faci aici?

– Mă rog lui Dumnezeu! a răspuns bătrânul cu îndrăzneală.

– Bine faci! a zis vrăjmaşul, şi a dispărut.

Altădată, zicea bătrânul ucenicilor săi:

– Într-o Duminică, pe când veneam de la biserică, am văzut la cârciuma satului mulţi oameni la băut, iar printre ei mulţime de diavoli, cum n-am mai văzut în altă parte.

Se spunea despre dânsul că dacă îi dădea cineva milostenie mai mult de un leu, nu voia să primească, ci cu blândeţe îi zicea:

– Drăguţă, dă-i la săraci, că aşa ne porunceşte Dumnezeu!

Odată, a venit o femeie săracă la el şi i-a spus, plângând:

– Moş Gheorghe, sunt femeie văduvă, am cinci copii la şcoală şi n-am nici un ban.

– De cât ai nevoie? o întrebă bătrânul.

– Îmi trebuie o sută de lei.

Atunci el i-a dat tot ce primise milostenie de la oameni în ziua aceea.

Altă dată, moş Gheorghe s-a urcat în tren la Paşcani să meargă la Roman, dar nu avea bilet. Controlorul i-a spus:

– Moşule, dacă n-ai bilet, la prima staţie te dai jos din tren!

Bătrânul rostea în taină Psaltirea pe care o ştia din tinereţe pe de rost. Iar oamenii din tren rugau pe controlor să-l lase, că este om cu viaţă sfântă.

Însă, la prima staţie, l-a coborât din tren, iar bătrânul a plecat pe jos pe lângă calea ferată, zicând:

 – Drăguţă, rămâneţi aici cu Dumnezeu şi cu Măicuţa Domnului! 

După puţin timp, mecanicii au văzut că trenul nu mai porneşte, şi nu ştiau de ce! Atunci oamenii au înţeles că din cauza bătrânului care a fost dat jos nu mai porneşte trenul. Auzind controlorul, imediat a plecat pe jos după el, l-a urcat în tren şi a pornit locomotiva.

(Arhimandritul Ioanichie BălanPatericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, pp. 501-502)

preluare: doxologia.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Dumnezeu este dragoste deplină! | Bătrânul Ieronim

Dumnezeu este dragoste deplină! | Bătrânul Ieronim

Bătrânul Ieronim zicea: „Ispititorul face totul pentru a ne întuneca şi a ne face să cădem. Când nu ne face să cădem cu fapta, ne face să cădem prin gânduri de disperare. Să nu primim niciodată deznădejdea şi, gândurilor ispititorului, să-i răspundem astfel: “Chiar...

Rugăciunea este izvorul puterii | Bătrânul Porfirie

Rugăciunea este izvorul puterii | Bătrânul Porfirie

Porfirie (Bairaktaris), Bătrânul din Attica zicea: Mucenicii sufereau mult când îi torturau, cum suferă orice om normal. Diferenţa este că ei erau în permanenţă uniţi cu Hristos prin rugăciune: De la El primeau o putere mai mare decât suferinţele lor, încât le puteau...

Dragostea niciodată nu se sfârşeşte | Bătrânul Epifanie

Dragostea niciodată nu se sfârşeşte | Bătrânul Epifanie

Epifanie (Théodoropoulos), Bătrânul din Athena: “Dragostea adevărată se aseamănă cu flacăra unei lumânări. Oricâte alte lumânări s-ar aprinde din ea, flacăra primeia rămâne întreagă şi nu se micşorează deloc. Şi, fiecare nouă lumânare, are aceeaşi flacără ca şi...

Călugării sunt santinele Bisericii | Bătrânul Amfilohie

Călugării sunt santinele Bisericii | Bătrânul Amfilohie

Amfilohie (Makris), Bătrânul din Patmos: „Acolo unde nu există monahism ortodox, nu există Biserică, precum nu există țară fără armată şi oraş bine administrat fără jandarmi! Călugării păzesc graniţele Bisericii şi le apără împotriva vrăjmaşilor ei, care, în epoca...