Musafirii

de | iun. 26, 2024

Vizita musafirilor reprezintă o ocazie perfectă pentru a petrece un timp frumos alături de cei dragi. Fie că ne sunt rude, prieteni sau simple cunoștințe musafirii reușesc de cele mai multe ori să ne scoată din rutina zilei, ajutându ne să ne destindem, iar destinderea este ceva deosebit, este ceva minunat. Succesul unei vizite depinde însă atât de bunele maniere ale gazdei cât și de cele ale invitatului.

 Cum întâmpinăm musafirii? Mergeți la ușă împreună și întâmpinați musafirii cu zâmbetul pe buze și cu urarea “bine ați venit!”. În cazul în care cei nou veniți vă întind mâna sau vor să vă sărute, răspundeți-le în același fel. Dacă primiți un cadou din partea musafirilor, mulțumiți-le apoi deschideți cadoul în fața acestora și exprimați-vă încântarea, ziceți frumos “mulțumesc frumos”/ “îmi plac foarte mult bomboanele de ciocolată” sau “cadoul pe care mi l-ați adus este exact cartea pe care mi-o doream”. Fiți întotdeauna amabili și politicoși, însă nu mințiți, dacă primiți un cadou care nu vă încântă puteți mulțumi în felul următor “mulțumesc frumos, mă bucur că v-ați gândit la mine”. Este nepoliticos să mințiți, să fiți ironici, să luați în derâdere sau să vă exprimați dezamăgirea cu privire la darul primit “da, un iepuraș de pluș, sunt cam mare pentru jucării din astea”.

Cum facem o conversație? Cum se conversează între musafiri? În discuția cu musafirii fiți respectuoși, aveți în vedere regulile conversației, aveți voie să-i tutuiți pe musafiri doar dacă ei vă permit lucrul acesta. Nu puneți întrebări incomode “de ce ați venit la noi?” și nu faceți comentarii nepotrivite “vai, dar ce tare v-ați parfumat!” sau “am un coleg la serviciu care se bâlbâie exact ca dumneavoastră”.

De asemenea servirea mesei, dacă musafirii vor fi așezați la masă, nu lăudați mâncarea, lăsați-i pe ei să facă aprecieri. Dacă unul dintre musafirii răstoarnă pe masă paharul cu suc, spuneți-i ceva de genul “nu face nimic, ștergem imediat, se mai întâmplă”. La plecare însoțiți-i pe musafiri până la ușă și luați-vă la revedere cum se cuvine, este politicos să le spuneți “vă mai așteptăm pe la noi”. Dacă invitați acasă unul sau mai mulți prieteni, colegi de școală, vecini de bloc sau simpli amici trebuie să îndepliniți rolul de gazdă așa cum se cuvine luând asupra voastră responsabilitatea pentru buna primire a invitaților. În acest caz pe lângă aspetele enumerate anterior, când părinții, mama, tata era gazele principale, aveți de îndeplinit câteva sarcini în plus. Fiecare dintre noi ca părinte, ca mamă, ca tată avem sarcina aceasta de a pofti pe invitați să se așeze comod, nu le cerem să se descalțe, luați le hainele și agățați-le în cuier, oferiți-le un suc, o gustare, stați de vorbă cu ei. Este interzis să lași musafirul singur și să te apuci de altă treabă, să citești, să faci alte lucruri, să privești la televizor, etc. Trebuie să stai de vorbă cu musafirul care vine la tine. Nu vă uitați la ceas ca și când ați aștepta să plece mai repede de pe capul vostru. La plecare însoțiți-i până la ieșire, mulțumindu-le pentru vizită și exprimați-vă dorința de a-i revedea.

Se întâmplă uneori să avem și musafiri nepoftiți. Ce facem atunci când suntem vizitați de musafiri nepoftiți? Dacă se întâmplă să vă treziți la ușă cu o persoană care a venit neinvitată încercați în măsura în care este posibil să respectați aceleași reguli ca și în cazul celor care și-au anunțat vizita. Dacă cineva vă sună și vă anunță că într-o oră va veni la voi acasă, iar voi aveți deja alte planuri nu dați nici un  răspuns de tipul “oh, păi nu veni că eu plec de acasă în 10 minute”. Într-o situație de genul acesta îi răspundem invitatului astfel: “îmi pare rău, dar la ora 11:00 sunt programat la medic, haide să stabilim o altă oră la care să ne vedem”, adică propui o altă oră la care să ne vedem.

Atenție! Tonul politicos trebuie să fie nelipsit în orice situație. Este o impolitețe să-i dăm celuilalt impresia că a fost inoportun și că ne-a deranjat sau ne-a încurcat planurile.

Când mergem în vizită Încercăm să ajungem cu 10-20 de minute mai târziu de ora stabilită, niciodată mai devreme. Este politicos să ducem o mica atenție, flori de exemplu gazdei semn că apreciem invitația care ne-a fost adresată. Când ajungem salutăm oferindu-i cadoul, apoi ne descălțăm, ne așezăm în locul indicat de gazdă. Dacă în casa respectivă există, să zicem așa, un cățel, un animăluț care se atinge de noi sau ne deranjează, nu ne cocoțăm în vârful unui fotoliu strigând după ajutor, ci rugăm gazda în mod politicos să-l țină deoparte puțin până se va obișnui cu noi. Să fim atenți la ceas și să nu întârziem mai mult decât este cazul. Nu așteptăm să ne dea gazda afară din casă. Avem o anumită conduită și o anumită măsură în toate.

Un autor înțelept zice că “oaspetele nu mănâncă ce gândește, ci mănâncă ce găsește”, cu ce este servit cu alte cuvinte. De asemenea legat de vizite, Sfânta Scriptură/ Biblia care este cartea înțelepciunii, care este cartea lui Dumnezeu, care este, dacă vreți carte de bază a creștinului, zice foarte frumos despre vizite: “calcă rar în casa aproapelui tău ( dacă vreți, în casa prietenului tău) ca să nu se sature de tine și să te urască” – Proverbe sau Pilde capitolul 25 versetul 17.

Nu uitați: cel mai frumos este să fii pregătit de fiecare dată atunci când mergi într-o vizită. Vizitați-vă, dar, rar.

ABC-ul bunelor maniere
ABC-ul bunelor maniere
Musafirii
Loading
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Părintele Vasile Trif – „Pastorația din Canada și provocările ei”

Părintele Vasile Trif – „Pastorația din Canada și provocările ei”

Dragi ascultători! În cadrul emisiunii „Preot și comunitate”, îl avem astăzi alături pe Părintele Vasile Trif, slujitor al altarului în îndepărtatele ținuturi ale „țării arțarului”, Canada. Vom discuta despre „Pastorația din Canada și provocările ei”. Părintele Vasile...

Rațiunea nu primește, iar inima nu poate | Duminica a 19-a după Rusalii

Rațiunea nu primește, iar inima nu poate | Duminica a 19-a după Rusalii

Ev. Luca 6, 31-36 Predica de pe munte - Iubirea vrășmașilor „Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea; Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor...

Taina nunții și familia creștină – partea a IX-a

Taina nunții și familia creștină – partea a IX-a

Ne propunem să vorbim și în această emisiune (difuzată în data de 28 septembrie 2024) pe marginea temei Taina nunții și familia creștină. Familia are la bază dragostea și unirea dintre cei doi miri și se întemeiează pe harul lui Dumnezeu conferit în Taina Cununiei....