Grigore Sâmboan, ghidat de domnul Radu Crişan, a descoperit  tainele farmaciei medievale „Sfântul Gheorghe„ din Cluj-Napoca. Aici a descoperit o lume plină de vrajă și farmec pe care ne-o prezintă în această ediție a emisiunii Oameni și locuri.

Conform ghidului, la Cluj există un muzeu al farmaciei unic în ţară, în  Casa Hintz, undea a funcționat cea mai veche farmacie din oraş. Aceasta  a existat neîntrerupt până la naţionalizare şi  tot  aici poate fi văzută și colecţia de obiecte farmaceutice din Transilvania, donate de profesorul Iulius Orient. În plus, chiar mișcarea de istorie a farmaciei din România a pornit de la Cluj, stimulată de profesorul francez dr. Jules Guiart, care a făcut un stagiu la Universitatea din Cluj-Napoca (1921-1930).

Colecția de istorie a fost realizată de c prof. Iuliu Orient și este expusă în patru camere și în pivniță. Expoziția cuprinde 3000 exponate: vase de faianță și sticlă, prese, cântare, instrumente de laborator, mobilier vechi, medicamente, rețete, sigilii ale farmaciilor medievale. Pe tavanul biroului sunt păstrate frescele originale, din sec. al XVIII-lea, cu simboluri farmaceutice. În laboratorul din pivniță sunt expuse numeroase mojare din bronz (secolele XVI-XIX).

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Muzeul farmaciei din Cluj-Napoca
Loading
/