„Ne mângâie felul în care a trăit” – ÎPS Părinte Mitropolit Andrei la slujba de prohodire a mamei Mitropolitului Laurențiu al Ardealului

de | mai 16, 2019

Mama Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a trecut la cele veşnice luni seara, 13 mai 2019, la vârsta de 90 de ani. Înaltpreasfințitul  Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a adresat familiei, la acest moment trist, un mesaj de condoleanţe, iar miercuri a oficiat slujba de prohodire a doamnei Viorica Streza, adormită întru Domnul.

Trecută în veșnicie, „Mama Viorica”, așa cum era cunoscută de toți, a primit preț de trei zile cinstirea care i se cuvenea din partea ierarhilor, preoților, maicilor și credincioșilor care au cunoscut-o și au primit din partea ei sfaturile duhovnicești izvorâte din sufletul curat și plin de rugăciune al unei credincioase model, mamă de arhiereu, trecută mai bine de 58 de ani prin dificultățile văduviei, o mamă duhovnicească pentru preoți, maici și credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului și nu numai, după cum informează site-ul Mitropoliei Ardealului.

Miercuri, 15 mai, de la ora 15:00, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat slujba de prohodire, fiind înconjurat de un  sobor de arhierei, preoți și diaconi. Au făcut parte din sobor: Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, alături de alți preoți și diaconi din eparhia Sibiului.

La slujbă au fost prezenți ieromonahi, consilieri eparhiali, protopopi, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, primarul Sibiului, Astrid Fodor, subprefectul Horațiu Marin, oficialități, monahi și monahii din Mitropolia Ardealului și numeroși credincioși veniți să se roage pentru odihna veșnică a mamei Viorica, precum și să prezinte condoleanțe familiei îndoliate.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Șaguniana” a Protopopiatului Sibiu, condusă de pr. Alexandru Szasz și de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane.

„Ne mângâie felul în care a trăit”

În cuvântul de la finalul slujbei de prohodire, ÎPS Părinte Mitropolit Andrei a adus un cuvânt de cinstire celei care a fost mama Întâistătătorului Mitropoliei Ardealului.

„Admirăm, ne mângâie felul în care a trăit, felul în care și-a slujit familia și L-a slujit pe Dumnezeu. Dar, în același timp, nu putem să nu observăm în ce lume trăim și am vrea să existe mai multe mame de felul acesta care să ducă steagul credinței înainte”, a subliniat Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului.

De asemenea, au fost citite necrologul și mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cuvântul de mulțumire pentru prezență și pentru mesajele de condoleanțe transmise de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și de autoritățile centrale și locale a fost rostit de secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Cristian Vaida.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost dus mai apoi la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov.

Joi, 16 mai, un sobor de arhierei condus de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica veche a mănăstirii. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire, pe urmă sicriul a fost dus în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Sâmbăta de Sus, unde a fost oficiată slujba de înmormântare de soborul de arhierei condus de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Viorica Streza s-a născut la 24 octombrie 1929 în localitatea Sâmbătă de Sus, jud. Brașov, în familia bunilor credincioși Filimon și Ileana Dobrea. Din viața părinților și a bunicilor ei a cunoscut frumusețea vieții creștine, lumina rugăciunii și bucuria apropierii de Dumnezeu. A crescut în preajma Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, fiind fascinată de viața duhovnicească a monahilor ei smeriți și rugători. La Sâmbăta se regăsește rădăcina și izvorul vieții spirituale a adormitei întru Domnul, care a fost ajutată și îndrumată constant de marii duhovnici ai ctitoriei brâncovenești: părintele Arsenie Boca, părintele Serafim Popescu, părintele Veniamin Tohăneanu și părintele Teofil Părăian. Mai multe detalii AICI

Photo Credit: Mitropolia Ardealului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA