Nicolae Botnariuc – zoolog și biolog român

de | mart. 15, 2022 | Personalitatea zilei, Biografii, Documentare

Zoolog și biolog român, ales ca membru al Academiei Române (corespondent în 1974 și titular în 1990). A fost autor a peste 150 de lucrări științifice, a condus colectivul de elaborare a lucrării Fauna României, ca și prima expediție românească transafricană (1970-1971). Acesta a fost Nicolae Botnariuc.

S-a născut în localitatea Râșcani (azi în județul Bălți, Republica Moldova) în anul 1915. A absolvit liceul „Ion Creangă” din Bălți și și-a luat bacalaureatul în anul 1936. După aceea s-a înscris la Școala Politehnică din București (1936 – 1938), iar apoi la Facultatea de Științe, Secția de Științe Naturale a Universității din București, unde și-a luat licența în 1942.

Împreună cu Traian Orghidan, au studiat crustaceele și au publicat în Buletinul Secției Științifice al Academiei Române prima lor lucrare. Atitudinea sa organizatorică l-a propulsat repede pe Botnariuc ca șef de catedră (1948-1972), decan al Facultății de Biologie (1962-1967, 1969-1972) și șef al Laboratorului de sistematică și evoluție a animalelor de la Institutul de Biologie al Academiei Române, ulterior și al Laboratorului de Ecologie (în perioada 1949-1973, respectiv 1973-1980). Priceperea sa poate fi dedusă și din perioadele îndelungate în care a ocupat aceste funcții.

Ca specialist biolog Nicolae Botnariuc a activat în domeniile evoluționismului, în sistematică (știință care studiază diversitatea organismelor vegetale și animale, diferențele și înrudirile dintre ele), zoologie, istoria biologiei, ecologie și ocrotirea naturii. Toate aceste preocupări le-a materializat și printr-o bogată activitate publicistică, la capătul căreia putem număra peste 150 de lucrări științifice, manuale universitare și lucrări de popularizare a științelor biologice. Dintre aceste lucrări amintim: Viața în Deltă (1960) , Din istoria Biologiei generale (1961) , Principii de biologie generală (1967) , Biologia generală (1979) , Producția și productivitatea ecosistemelor acvatice (1981) , Ecologia (1982) , Evoluționismul în impas (1992),  Evoluția sistemelor biologice supraindividuale (1999) .

O altă lucrare importantă apărută în fascicule este Fauna României. În cadrul acesteia Botnariuc a avut rolul de a conduce colectivul de elaborare (după ce predecesorul său, C. Motaș a fost arestat și închis din motive politice, din anul 1949) . Din această lucrare au apărut până în anul 2010 – 89 de volume. Activitatea sa este continuată și astăzi.

Nicolae Botnariuc a murit la data de 01 martie 2011.

 

Surse:

Ștefan Negrea, Alexandrina Negrea, „Academicianul Nicolae Botnariuc la 95 de ani”Studii și Comunicări, publicație a Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române, vol. III, 2010.

Liviu Mărghitan, „Omagierea domnului academician Nicolae Botnariuc în presa universitară arădeană”Studii și Comunicări, publicație a Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române, vol. III, 2010.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Nicolae Botnariuc – zoolog și biolog român
Nicolae Botnariuc – zoolog și biolog român
/
Acoperământul Maicii Domnului | Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu

Acoperământul Maicii Domnului | Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu

Maica Domnului se bucură de o cinstire deosebită în teologia Bisericii Ortodoxe şi de o preţuire aleasă în evlavia credincioşilor ei. Printre temeiurile cinstirii ei se numără faptul că este Născătoare de Dumnezeu (Theotokos), L-a adus în lume, născându-L pe Fiul lui...

Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Vreme de 1000 de ani, Apusul și Răsăritul au fost unite în aceeași credinţă creștină. Creștini din Spania sau Galia puteau merge în pelerinaj la Locurile Sfinte și să se simtă la fel de acasă într-o biserică greacă sau siriană ca în bisericile din ținuturile lor de...

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

„Și iată-mă ortodox. Nici nu mai știu de când”. Karl Christian Felmy, 2010. În seara zilei duminicii din 9 iulie 2023 am aflat cu tristețe că diaconul Vasilij Karl Christian Felmy, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați teologi ortodocși contemporani, s-a mutat...