Nicolae Botnariuc – zoolog și biolog român

Zoolog și biolog român, ales ca membru al Academiei Române (corespondent în 1974 și titular în 1990). A fost autor a peste 150 de lucrări științifice, a condus colectivul de elaborare a lucrării Fauna României, ca și prima expediție românească transafricană (1970-1971). Acesta a fost Nicolae Botnariuc.

S-a născut în localitatea Râșcani (azi în județul Bălți, Republica Moldova) în anul 1915. A absolvit liceul „Ion Creangă” din Bălți și și-a luat bacalaureatul în anul 1936. După aceea s-a înscris la Școala Politehnică din București (1936 – 1938), iar apoi la Facultatea de Științe, Secția de Științe Naturale a Universității din București, unde și-a luat licența în 1942.

Împreună cu Traian Orghidan, au studiat crustaceele și au publicat în Buletinul Secției Științifice al Academiei Române prima lor lucrare. Atitudinea sa organizatorică l-a propulsat repede pe Botnariuc ca șef de catedră (1948-1972), decan al Facultății de Biologie (1962-1967, 1969-1972) și șef al Laboratorului de sistematică și evoluție a animalelor de la Institutul de Biologie al Academiei Române, ulterior și al Laboratorului de Ecologie (în perioada 1949-1973, respectiv 1973-1980). Priceperea sa poate fi dedusă și din perioadele îndelungate în care a ocupat aceste funcții.

Ca specialist biolog Nicolae Botnariuc a activat în domeniile evoluționismului, în sistematică (știință care studiază diversitatea organismelor vegetale și animale, diferențele și înrudirile dintre ele), zoologie, istoria biologiei, ecologie și ocrotirea naturii. Toate aceste preocupări le-a materializat și printr-o bogată activitate publicistică, la capătul căreia putem număra peste 150 de lucrări științifice, manuale universitare și lucrări de popularizare a științelor biologice. Dintre aceste lucrări amintim: Viața în Deltă (1960) , Din istoria Biologiei generale (1961) , Principii de biologie generală (1967) , Biologia generală (1979) , Producția și productivitatea ecosistemelor acvatice (1981) , Ecologia (1982) , Evoluționismul în impas (1992),  Evoluția sistemelor biologice supraindividuale (1999) .

O altă lucrare importantă apărută în fascicule este Fauna României. În cadrul acesteia Botnariuc a avut rolul de a conduce colectivul de elaborare (după ce predecesorul său, C. Motaș a fost arestat și închis din motive politice, din anul 1949) . Din această lucrare au apărut până în anul 2010 – 89 de volume. Activitatea sa este continuată și astăzi.

Nicolae Botnariuc a murit la data de 01 martie 2011.

 

Surse:

Ștefan Negrea, Alexandrina Negrea, „Academicianul Nicolae Botnariuc la 95 de ani”Studii și Comunicări, publicație a Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române, vol. III, 2010.

Liviu Mărghitan, „Omagierea domnului academician Nicolae Botnariuc în presa universitară arădeană”Studii și Comunicări, publicație a Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române, vol. III, 2010.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Nicolae Botnariuc – zoolog și biolog român
Loading
/
Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Sfântul Pavel în Epistola către Galateni (6, 14) va spune lucrul următor: Mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume! De aici și principiul de viață și opera de...

Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

„Îmi accept crucea și o sădesc, cu propriile mele mâini, în inima mea. Dacă mi-ai permite să aleg, nu aș schimba nimic, pentru că ești cu mine! Nu mă mai tem, căci am înţeles. Eu Te urmez în patima Ta și în învierea Ta”[1]. Acestea sunt cuvintele cardinalului...

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Cine m-a apropiat de Liturghie şi de Euharistie, decât Maica Domnului? Cine mi-a dat în gând atunci și acum? Mă cutremur când creștinii vin să-şi spună ofurile. La un moment dat le tremură fața, ochii, încep să plângă, şi pe mine mă topesc! Din asta trăiesc! Doamne,...