Nicolae Noica şi Mihai Şora – oaspeţi ai Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | mai 19, 2018

În cursul zilei de vineri, 18 mai 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a însoţit două personalităţi de seamă ale ţării,  care au vizitat Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare: Prof. Univ. Dr. Nicolae Noica, fost ministru al lucrărilor publice şi amenajării teritoriului, un apropiat al Maramureşului, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi al Mănăstirii Rohia, şi Academicianul Mihai Şora, filozof, unul din cei mai importanţi intelectuali ai ţării în acest moment, Membru de Onoare al Academiei Române, fost ministru al Învăţământului, care a demisionat, în semn de protest, faţă de Mineriada din iunie 1990, când a văzut ce se întâmplă.

La vârsta de 101 ani, Mihai Şora, fiu de preot ortodox, intelectual activ, ager şi plin de viaţă, care, din păcate, nu vizitase până în prezent Maramureşul cu ce are el mai frumos, petrece câteva zile la Mănăstirea Rohia, unde i s-a povestit despre fumuseţile de neegalat ale judeţului. Pentru aceea, a dorit să viziteze, alături de Mănăstirea Rohia, Sionul Maramureşului, Muntele cel Sfânt, şi Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, o clădire reprezentativă pentru întreg nordul ţării, un simbol al ortodoxismului din această parte a României, unde a fost însoţit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, şi Mănăstirea Bârsana, perla din lemn a monahismului românesc, unde l-a aşteptat maica stareţă stavrofora Filofteia Oltean.

În timpul vizitării Catedralei Episcopale, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oferit oaspeţilor explicaţiile necesare, atât în ce priveşte nivelul I al sfântului locaş, cât şi partea de la parter, unde va fi Catedrala propriu-zisă, numită pe înţelesul tuturor „partea de sus”. De asemnea, oaspeţii au vizitat Muzeul Episcopiei şi expoziţiile pe care le adăposteşte în sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Filozoful Mihai Şora a rămas profund impresionat de Catedrală şi de Muzeul Episcopiei. Pe parcursul vizitei în Catedrală oaspeţii au fost însoţiţi şi de Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, şi Arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, care i-a condus şi până la Mănăstirea Bârsana.

Cei doi oaspeţi de seamă se află în judeţul nostru cu soţiile lor, doamna Maria Noica şi scriitoarea Luiza Palanciuc.

         Andrei Fărcaş

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...