Noaptea Europeană a muzeelor la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | mai 9, 2023 | Cultură

Anul acesta, în 2023, Noaptea Muzeelor va fi organizată SÂMBĂTĂ, 13 MAI iar Muzeul Mitropoliei Clujului vă așteaptă cu numeroase surprize și un adevărat regal cultural-artistic. Astfel, programul de funcționare a Muzeului va fi unul special, vizitarea putându-se face în intervalul orar 14.00 – 24.00, pe tot parcursul evenimentului accesul tuturor vizitatorilor fiind GRATUIT.

Evenimentul central al serii va fi reprezentat de lansarea volumului „Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii. Grigore Leșe în dialog cu Răzvan Bucuroiu”, apărut la Editura Lumea Credinței, și recitalul susținut de maestrul Grigore Leșe.

La eveniment, care va debuta la ora 19.20, vor lua cuvântul Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și teologul, scriitorul și editorul Răzvan Bucuroiu.

Vizitatorii au posibilitatea de a vedea și expoziția permanentă „Tezaur de Artă Sacră și carte veche românească” – o colecție deosebit de valoroasă și importantă compusă din icoane pe lemn și sticlă, încadrate cronologic între secolele al XV-lea și al XIX-lea, obiecte de cult, tablouri, portrete, veșminte și obiecte ale foștilor ierarhi ai Eparhiei Clujului, antimise etc. O componentă importantă o reprezintă și colecția de carte veche românească, cuprinzând manuscrise și cărți vechi bisericești datând din intervalul anilor 1500-1870.

În cadrul Muzeului Mitropoliei Clujului se află și Necropola ierarhilor, aici dormindu-și somnul de veci Episcopul Nicolae Ivan, Arhiepiscopul Teofil Herineanu, Mitropolitul Bartolomeu Anania și Episcopul Vasile Flueraș.

Mai multe din Cultură