NOAPTEA MUZEELOR LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

de | mai 6, 2022

MEMORIA CULTURALĂ A CLUJULUI ȘI PATRIMONIUL CULTURAL AL TRANSILVANIEI ȘI BUCOVINEI, PREZENTATE LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI CU OCAZIA NOPȚII EUROPENE A MUZEELOR 2022

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, prezintă o ofertă culturală semnificativă și diversificată  de evenimente și expoziții pentru Noaptea Europeană a Muzeelor, care se va desfășura sâmbătă, 14 mai 2022, la sediul central al instituției – Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, între orele 18-24.

Evenimentele desfășurate cu această ocazie vor fi dedicate istoriei și memoriei locale. Publicul participant va avea ocazia să îi întâlnească pe autorii volumelor 6 și 7 ale seriei POVEȘTI DESPRE CLUJ, publicate sub egida Asociației Vechiul Cluj – Lavinia Bălulescu, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, Ioan Ciorca, Adrian Chircă, Dan Clinci, Carla Crișan, Claudiu Gabriel Enache, Karin Hann, Mihai Florin Hasan, Lukács József, Liviu Man, Cristian Manolachi, Vasile Mitrea, Florin Moroșanu, Alice Oprică, Mihai Prodan, Aurel Rustoiu, Gabriel Virgil Rusu, Emil Sitaru, Ștefan Teișanu, Rarița Zbranca – precum și pe coordonatorii seriei: Sebastian Iacob Moga, Victor Salcă și Tudor Sălăgean.

Vor fi prezentate, de asemenea, cele mai recente volume ale traducerii în limba română a „Istoriei Clujului”, de Jakab Elek, în prezența editorului și traducătorului acesteia, istoricul Attila Varga.

Nu mai puțin interesantă va fi întâlnirea cu autorii website-ului www.istoriaclujului.com, realizat de elevii Colegiului Național George Barițiu, coordonați de profesorul de istorie Vladimir Alexandru Bogosavlievici, care demonstrează, prin întreaga lor activitate, că valoarea nu ține seama de numărul anilor.

Vor putea fi vizitate, gratuit, expoziția permanentă și cele patru expoziții temporare deschise la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21.

Expoziții temporare deschise

Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó (Expoziție realizată în parteneriat cu Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești (Târgu Mureș); Expoziția prezintă o selecție de textile gospodărești de interior și piese de port. Textilele de interior apar într-o prezentare care sugerează și funcția originală a pieselor. Diversitatea tehnică și ornamentală este exemplificată printr-un singur tip de artefact, ștergarul); Case de lemn din Bucovina (Expoziție realizată în parteneriat cu Institutul Bucovinei (Universitatea din Augsburg, Germania); Expoziția cuprinde căsuțe-machete de lemn, reprezentând Bucovina istorică. A fost deschisă la Suceava, urma să fie itinerată la Cernăuți, dar din cauza situației conflictuale din Ucraina, acest lucru nu a mai fost posibil. Muzeul Etnografic a fost ales pentru a o găzdui); Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Expoziție realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia; Expoziția intenționează să faciliteze accesul vizitatorilor la icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeșului, pictate în localitățile Laz, Lancrăm și Maierii Albei Iulia, aflate în colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică și documentară, datorate muncii unor întregi generații de artiști țărani. Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate atât prin expunere directă, cât și prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, a materialelor și a tehnicilor de execuție); Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor (Expoziție realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia; Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume biserica din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică, donate muzeului de către Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1966).

Programul de vizitare secția Reduta – str. Memorandumului nr. 21:

Sâmbătă, 14 mai, muzeul va fi deschis între orele 18-24, publicul având acces liber la evenimentele și expozițiile menționate.

Duminică, 15 mai, muzeul va fi închis.

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” – str. Tăietura Turcului, secția în aer liber a Muzeului, va fi deschis sâmbătă și duminică conform programului normal de vizitare: 10-18, ultima intrare ora 17. Accesul în Parcul Etnografic se va realiza prin achitarea biletelor de intrare!

Vă așteptăm!

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

La finalul acestei săptămâni, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aventurile unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura pentru copii. Este vorba de Pinocchio, eroul spectacolului cu același nume, în regia lui...

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda şi Asociația „Împreună Pentru Voi” Turda organizează în perioada 27 Februarie-1 Martie 2024 a patra ediție a concursului județean SCRISORI PENTRU MAMA. Știm că voi, copiii, le mulțumiți mamelor...

Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, invită publicul la evenimentele Stagiunii de primăvară - Madrigal 2024, o trilogie de concerte extraordinare, în care sunetul unic al ansamblului se împletește cu elemente de artă dramatică, iluminat arhitectural și proiecții...