Noua biserică din Parohia bistrițeană Delureni, binecuvântată de Mitropolitul Clujului

de | nov. 17, 2018

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Delureni, comuna Urmeniș, județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a binecuvântat noua biserică din localitate.

După slujba de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat, în sobor de preoți și diaconi, prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de cult, ocrotit de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican, fostul protopop de Mureș, părintele Nicolae Șincan, starețul Mănăstirii Parva, protosinghelul Chiril Zăgrean, preotul paroh, părintele Gavrilă Zăgrean și preoți din parohiile învecinate.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Despre omul mediocru”.

 

La finalul slujbei, părintele paroh Gavrilă Zăgrean i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență, precum și tuturor credincioșilor.

Pentru activitatea misionară și gospodărească de la Delureni, ierarhul l-a hirotesit sachelar pe părintele paroh Gavrilă Zăgrean, cu dreptul de a purta brâu albastru. De asemenea, primarul comunei Urmeniș, Dumitru Tomșa, comună de care aparține localitatea Delureni, dar și alți binefăcători, care au ajutat la ridicarea locașului de cult, au primit Diplome de aleasă cinstire.

La slujbă au luat parte numeroși credincioși, autorități locale, județene și centrale, alături de oameni de cultură din județele Bistrița-Năsăud și Mureș.

În continuare, a fost lansat și prezentat volumul „Vieți pierdute. Idealuri risipite ale luptătorilor anticomuniști «Gărzile Libertății» din Delureni, județul Bistrița-Năsăud”, carte scrisă de Mihai-Iosif Stupinean, alături de Constantin Cătinean și Alexandru Albuț. Volumul a fost prezentat de poetul Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

 

Construcția locașului de cult cu hramul  „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a început în anul 2007, iar în prezent este pregătit pentru a fi pictat.

Evenimentele au continuat la monumentul eroilor din Primul și al Doilea Război Mondial, lângă care s-a ridicat și un monument în amintirea jertfei luptătorilor din organizația anticomunistă „Gărzile Libertății” din satul Delureni. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat monumentul și a rostit o ectenie pentru toți eroii localității.

Au rostit alocuțiuni subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ciprian Ceclan-Oprea și părintele Vasile Rus din Parohia Nepos. De asemenea, au fost prezenți ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean.

Totul s-a încheiat cu un program artistic dedicat Centenarului, susținut de elevii Școlii Gimaziale din Urmeniș, coordonați de prof. Mihaela Cozma, directorul școlii și prof. Ioan Kertesz.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA