Noua casă parohială a Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Dej, sfințită de Mitropolitul Clujului

de | sept. 17, 2022 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat sâmbătă, 17 septembrie 2022, în mijlocul comunității Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Dej, cu prilejul sfințirii noii case parohiale, troițelor și monumentului eroilor din cele două războaie mondiale.  

De dimineață, în biserica parohială, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, situată pe strada Miron Costin, cartierul Mulatău, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, alături de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie.

La finalul Liturghiei, clericii și credincioșii prezenți l-au întâmpinat și primit pe Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă parohială, a binecuvântat cele două troițe și monumentul eroilor din cele două războaie mondiale, toate ridicate în proximitatea bisericii. Totodată, a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru eroii neamului.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, preotul paroh Silviu Pop, precum și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și i-a felicitat pe cei implicați în viața și activitățile Parohiei Dej IV.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat preotului paroh Silviu Pop Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. De asemenea, membrilor Consiliului și Comitetului parohial și altor binefăcători le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

La rându-i, preotul paroh a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la ridicarea casei parohiale, troițelor și monumentului eroilor. În semn de prețuire și recunoștință, Părintelui Mitropolit Andrei i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

La finalul evenimentului au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor. A fost prezentă garda de onoare a Garnizoanei Dej, în frunte cu comandantul unității, colonelul dr. Ioan Munteanu, și primarul municipiului Dej, ing. Costan Morar.

Scurt istoric

Biserica Parohiei Dej IV, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”,  a fost construită între anii 2011-2016, iar între anii 2016-2019 a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc Alexandru Crișan din localitatea Baciu, jud. Cluj, asistat de colaboratorii săi. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 15 septembrie 2019, de către Mitropolitul Andrei.

În curtea bisericii s-a construit un Altar de vară, un monument închinat eroilor neamului  din cele două războaie mondiale, o troiță, precum și o casă parohială nouă.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Florin Câmpean și Dan Popescu

Resfințirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Corușu

Resfințirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Corușu

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos), 17 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul...

Sfințirea Monumentului Eroilor din Beudiu

Sfințirea Monumentului Eroilor din Beudiu

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Beudiu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii...