Nouă ierarhi, la hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului

de | mart. 25, 2019 | Actualitatea religioasă

De Praznicul Bunei Vestiri, luni, 25 martie 2019, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi-a sărbătorit hramul. Momentul a fost marcat prin oficierea Sfintei Liturghii în catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor de nouă ierarhi, preoți și diaconi, slujbă la care au luat parte mii de credincioși.

Pentru credincioşii din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sărbătoarea Bunei Vestiri are o însemnătate deosebită, deoarece în această zi au fost întronizaţi cei doi mitropoliţi: vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania şi Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, actualul Întâistătător al Mitropoliei.

Astfel, pentru a marca împlinirea a 13 ani de existență ai Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, începând cu ora 10:00, un sobor de nouă ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Din sobor au făcut parte: Arhiepiscopul Timotei al Aradului, Episcopii Luchian al eparhiei ortodoxe sârbe din Ungaria și administratorul vicariatului ortodox sârb din Timișoara, Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Nicodim al Severinului și Strehaiei, Gurie al Devei și Hunedoarei, Petroniu al Sălajului, Episcopul-vicar Vasile Someșanul al Arhiepiscopiei Clujului și Arhiereul-vicar Timotei Sătmăreanul al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. La slujbă au luat parte mii de credincioşi, personalităţi din lumea culturală şi academică, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Presfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, care a subliniat că momentul Bunei Vestiri anunța schimbarea cursului întregii istorii „fiindcă Fiul lui Dumnezeu a venit și s-a unit cu omul”.

 Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

13 ani de Mitropolie la Cluj

Sărbătoarea din acest an a Mitropoliei a subliniat, în mod simbolic, și împlinirea a 100 de ani de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj, condus de vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietor al Eparhiei Clujului, care a lăsat posterităţii Catedrala din inima orașului, reşedinţa eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaşterea”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.

Astfel că, la finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a prezentat un scurt istoric al Mitropoliei și le-a mulțumit tuturor pentru prezența la hram.

De asemenea, IPS Andrei i-a acordat doamnei Luminița Chirilă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, cea mai mare distincție a mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană”, în semn de apreciere și mulțumire pentru buna colaborare dintre cele două instituții aflate în slujba aproapelui.

În urmă cu 13 ani, în anul 2006, a fost înființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia, Clujului, Maramureșului și Sălajului. Tot în acea zi a fost întronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, iar după moartea sa, în anul 2011, tot într-o zi de 25 martie, a fost înscăunat ca Mitropolit al Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. De aceea, în fiecare an, în inima Transilvaniei, Vestea cea bună are o însemnătate aparte.

Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron și confirmă faptul că „Biserica privește în totdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt”, conform celor afirmate de pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Mai multe fotografii găsiți AICI

De Praznicul Bunei Vestiri, luni, 25 martie 2019, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi-a sărbătorit…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Luni, 25 martie 2019

Ultimele articole

Ion Agârbiceanu – scriitor român

Ion Agârbiceanu – scriitor român

Ion Agârbiceanu s-a născut la data de 12 septembrie 1882 în satul Cenade, în apropiere de Blaj. A moștenit de la părinții săi darul pentru a scrie povești remarcabile. Tatăl său era pădurar, om cu dragoste de carte, era abonat la multe ziare și reviste ale vremii, iar...

Spectacol folcloric caritabil „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

Spectacol folcloric caritabil „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

Mai multe instituții de cultură clujene s-au alăturat campaniei de salvare a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul clujean Lujerdiu, ctitorie a lui Mihai Viteazul, edificată în jurul anului 1600. Astfel, vineri, 27 mai 2022, a fost organizat un...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Clericii din Protopopiatul Ortodox Dej s-au reunit joi, 26 mai 2022, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, fiind săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Dej, în sobor de preoți, în frunte cu...